Stort græsukrudt skal bekæmpes nu
Har du problematisk græsukrudt, der er stort, bør det bekæmpes nu, før det bliver endnu større. Det lune vejr giver perfekte betingelser.

Det er nu, du skal ud og bekæmpe stort græsukrudt i vintersæd. Vejret har været perfekt i den sidste tid, og der var allerede i februar tydelig vækst i ukrudtet, så det er bare med at komme af sted, så længe det er så lunt«.

Sådan lyder det fra landskonsulent Jens Erik Jensen fra Seges. Hans opfordring går på stort græsukrudt af de »slemme« arter som rajgræs, væselhale og rævehale.

»Mange kom for sent med ukrudtssprøjtningen i efteråret, fordi det var så lunt, og ukrudtet derfor voksede så hurtigt. Så det blev lige stort nok, og sprøjtningen var måske ikke effektiv nok. Derfor står der mange steder græsukrudt, der nu er 5-10 cm stort. Og det skal altså bekæmpes tidligt her i foråret. Hvis man ikke gør det nu, kan der måske gå en måned, før det er sprøjtevejr igen. Og så er græsukrudtet alt for stort«, siger han.

Perfekt vejr

»Der skal blot være gode vækstbetingelser om dagen med aktiv vækst i planterne og 11-12 grader, så kan man ukrudtssprøjte. Også selv om der er ganske let nattefrost. Det er vi ikke så bange for, der skal mere frost til, før vi siger stop«, siger landskonsulenten.

Falder dagtemperaturerne til køleskabskulde og derunder, bør man dog ikke sprøjte. Ikke fordi det skader, men fordi virkningen af midlerne er for dårlig.

»Man har trods alt kun et skud i bøssen af Cossack m.fl., som der er begrænsninger på. Og det vil jo være ærgerligt spilde den. Desuden er det jo også alt for dyrt at sprøjte, hvis virkningen ikke er god nok«.

Her bør sprøjtning vente

Hvis man derimod har haft fin effekt af ukrudtssprøjtningen i efteråret, så græsukrudtet stadig kun er småt, ja så bør man vente, til der er mere ukrudtsfremspiring. Det samme gælder, hvis man kun har tokimbladet ukrudt og enårig rapgræs - og ingen problematiske græsser, siger Jens Erik Jensen.

»Du har mere elastik, hvis du ikke slås med besværlig græsukrudt. Og der kommer jo helt sikkert mere fremspiring. Så her kan du med fordel vente og lave ukrudtssprøjtning sammen med vækstregulering eller svampebekæmpelse«.

Langt de fleste har ukrudtssprøjtet med Boxer og DFF i efteråret. Men de, der ikke fik efterårssprøjtet, bør ud nu med en bredtvirkende blanding.

Faktaboks

Opfølgning forår:

  • Rajgræs, agerrævehale, vindaks, alm. rapgræs: ja normalt.
  • Enårig rapgræs: ofte nødvendigt ved stor bestand.
  • Hejrer: altid forårsbekæmpelse.
  • Væselhale: hæmmes kun forår.
  • Burresnerre, fuglegræs, kamille, storkenæb, kornblomst +valmue kræver ofte opfølgning.
  • Agerstedmoder og ærenpris: bekæmpes kun forår med høje Ally-doser (metsulfuron-midler).

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.