Dræber ukrudt med 8.000 volt
Der er bare fem styk i Europa. Nu bliver CNHs nye kemi-frie trumfkort mod ukrudtet snart vist frem i marken i Danmark.

CNH er klar til at sparke en ny maskine ud på danske marker til bekæmpelse af ukrudt.

Det er en gigantisk ukrudts-dræber, der bogstaveligt talt sætter strøm til ukrudtet, der øjeblikkeligt bliver beskadiget helt ned i rødderne, når den ruller hen over ukrudtet med 8.000 volt spænding.

Redskabet med navnet Xpower monteres med plus og minus poler i frontliften, mens der laves lavspænding i en generator placeret på liften bagpå, hvorefter strømmen føres i kabler om foran, hvor strømmen laves om til højspænding.

Forleden blev nr. 5 serieproducerede enhed vist frem på Borgeby. Placeret ved et telt kunne den ikke ses i aktion. Men senere på sommeren kan systemet så ses i aktion ved en demonstration i Danmark.

Forventningerne fra CNH er, at særligt det nordiske marked og Tyskland vil være potentielt gode markeder for systemet.

»Vi ser et potentiale i, at der er nogle producenter, som vil bruge aktivt, at de producerer kemi-frit«, lyder det fra Peter Byrgesen, specialist i præcisionsfarming hos CNH med ansvar for det danske og norske marked, mens han viser maskinen frem for LandbrugsAvisen.

Bredder fra 1,2 til 3 meter

Den nye Xpower kan givetvis med tiden bestilles hos både Case IH og New Holland-forhandlere.

I første omgang har Case IH-forhandleren Yding Smedie & Maskiner købt første eksemplar hjem og går i front med markedsføringen. Xpower er en del af CNHs selvstændige mærke for maskiner og teknologier til præcisionslandbrug AgXtend. Selve maskinen produceres af producenten Zasso i den tyske by Aachen. Teknologien har været brugt igennem noget tid - bl.a. er der solgt en del maskiner fra Zasso til Brasilien.

Ifølge tidligere udmeldinger fra CNH kan maskinen fås i bredder fra 1,2 til op til 3 meter.

Prismæssigt forventes den at koste omkring 1,4 mio. kr.

Her skal det medregnes, at man slipper for nogle bekostelige udgifter til kemi.

»Det kan være svært at sammenligne økonomien i forhold til en sprøjte helt præcist. Men sammenligner du med indkøbsprisen på en større sprøjte, tror jeg ikke, at der er så stor forskel«, sgier Peter Byrgesen.

Foreløbig er der slutsolgt to enheder i Europa - og ifølge CNH er der pæn interesse for systemet helt aktuelt på Borgeby-messen.

»Vi har en haft seks konkrete forespørgsler. I første omgang er der en del interesse for den hos kartoffelproducenter i forbindelse med udfastningen af Reclone«, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.