Hardi-chef: Jeg ser ikke et rally foran mig

Middelmådige kornpriser og aldrende maskinhandlere er med til at udskyde en ny optur i maskinmarkedet for Hardi, mener Hardis danske topchef.

Der er stadig forsigtighed, når der skal købes maskiner på mange markeder for tiden.

Sådan lyder diagnosen fra Hardis danske topchef Sten Kjelstrup.

»Mange forhandlere, ikke bare i Danmark, har igennem længere tid været fokuseret på at reducere deres lagre og været nervøse for at tage nyt ind. Det er fair nok, og det er heller ikke interessant bare at fylde op i en pipeline. Men vi ser nu, at lagrene er nedadgående. Situationen påvirkes dog af, at der sker en konsolidering af forhandlerne, hvor man går og tænker, om man skal købe eller sælge. Der er et generationsskifte, hvor mange er forsigtige med at kaste sig ud i store handler«, siger han og forventer ikke et væsentligt bedre marked i den kommende tid.

»Jeg ser ikke et rally i det kommende år. Det er ikke det, vi planlægger efter. Det danske marked begynder at være lidt svært. Frankrig er noget sløvt, mens Tyskland er kommet godt i gang, og CIS-landene og Australien går helt uovertruffent«, siger han.

Lander i rødt

Hardis har netop præsenteret det nye 2016/17-regnskab. Driftsresultatet endte i plus og gik dermed væsentligt frem i forhold til året før.

Til gengæld endte bundlinjen i nyt minus, for tredje år i træk.

Ifølge Sten Kjelstrup er en af hovedforklaringerne negative valutasving og en dyr fransk fusion mellem Hardi og søsterselskabet Matrot, der begge ejes af franske Exel Industries.

»Vi er middeltilfredse. Fusionen er en intern plan i Exel, hvor vi har haft to selskaber, der begge har haft udvikling og produktion. Nu forenes kræfterne. Matrot-mærket fortsætter i Frankrig, mens Hardis brand bruges i resten af verden. Den fusion har kostet os en del tid og kræfter og nedskrivninger«, siger han.

I regnskabet bemærkes det, at Hardi, der har en egenkapital på 217 mio. kr., i øjeblikket ligger i forhandlinger med sin primære bankforbindelse. Sten Kjelstrup afviser, at Hardi har et likviditetsproblem.

»Overhovedet ikke. Vi har et meget positivt cash flow. Vores danske bankforbindelse Nordea kræver, at vi har en moderselskabsgaranti fra vores franske ejer, og vores ejer vil principielt set ikke afgive sådan en garanti til sine datterselskaber. De står begge stejlt. Men vi har andre gode muligheder for finansiering«.

Faktaboks

Hardi i tal

  • Omsætning: Ca. 1.028 mio kr.(Hardi Group), i Hardi Int.: 490 
  • Driftsres.: 7,7(-14,4)
  • Res. efter skat: -25,5(-22,7)
  • Egenkapital: 217,7(254,5)
  • Ca. 1.000 ansatte 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.