Mere vind og mindre kemi øger interessen

Luftassistance på marksprøjten giver større kontrol over sprøjtningen og miljøpåvirkningen, lyder det fra Hardi.

Jo mindre kemi, man har lov til at bruge, og jo mere det blæser, des mere interessant bliver Twin. Så forenklet kan det siges. Og det var netop en del af baggrunden, da Hardi udviklede Twin konceptet.

»Det blæser mere i dag, og det er ikke altid nemt at finde det rigtige sprøjtetidspunkt. Med luftassistance udvider man ’sprøjtevinduet’ og kan få væsentligt mere arbejdstid til at få gjort opgaven færdig, dels fordi sprøjtepiloten kan køre under mere vind, dobbelt så meget som ved konventionel sprøjtning, dels fordi han med Twin systemet kan ændre på luftens hastighed og retning, så der kompenseres for modvind og medvind«, siger Peter Dahl, Hardi North.

»I foråret er der i nogle sæsoner op til godt 40-45 pct. mere tid til rådighed med Twin sprøjten«, tilføjer han.

Twin kan et trick

Når en dråbe forlader dysen, er dens evne til at komme ned og ramme målet meget afhængig af dens hastighed og størrelse. Og som Peter Dahl anfører, er der på markedet forskellige dyser til forskellige dråber og dråbestørrelser - såsom fladsprededyser, lowdriftsdyser og minidrift.

»Twin kan et trick. Alle tre dysetyper kan anvendes, blot giver luftassistancen sprøjtepiloten mulighed for at anvende generelt mindre dråber med derved højere effektivitet og samtidig nedsættelse af afdriften. Twin systemet kan endvidere leveres med mulighed for at skifte mellem de forskellige dyser on-the-go. Dysetypen skiftes automatisk, hvis man kører hurtigere eller langsomt – eller en manuel styring kan vælges«, siger Peter Dahl.

Twin systemets egenskaber blev undersøgt på Flakkebjerg i 2017 og 2018, hvor det viste sig, at Twin kunne få 15-30 pct. flere dråber ned i en petriskål på marken i sidevind end en konventionel sprøjtebom.

Både over og under

Et andet trick er, at luftassistance gør det muligt at ramme både over- og undersiden af bladene.

»Hvis vi har en tæt og kraftig afgrøde, kan det være fordelagtigt at bruge luften i Twin-sprøjten til at åbne afgrøden og derved få dråberne til at trænge længere ned og ikke blot lade dråberne lande på de ’øverste etager’. En del Twin-brugere arbejder med mindre dosering, da effektiviteten af pesticidet er større, når der rammes mål på oversiden og undersiden af planterne. Det gavner miljøet og bedriftens økonomi«, siger Peter Dahl.

Faktaboks

Hardi Twin

  • Hardi har med luftassistance videreudviklet evnen til at styre dråberne ned i afgrøden.
  • Bedre muligheder for god udnyttelse af kemien i blæst.
  • Nogle midler kan udbringes med mindre vandmængde. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.