Såmaskine efterlyses: Ny teknik kan spare fosfor

Forsøg hos LandboNord viser, at forbruget af startgødning med fosfor kan reduceres med 65-70 procent.

Med en god idé, lidt fingersnilde og en spånplade har planteavlsrådgivningen hos LandboNord måske løst en af kvægbrugets store udfordringer.

Især de såkaldte undtagelsesbrug er nemlig hård ramt af fosforloftet og har svært ved at få plads til startgødning med fosfor til majsen i deres gødningsregnskab.

Men LandboNords løsning kan måske reducere fosforbehovet fra de optimale 14,5 kg pr. hektar til blot 4,5 kg.

»Nu er det jo i princippet bare noget, vi har designet på bagsiden af en konvolut som et konsulentforsøg, men vurderet ud fra en visuel bedømmelse af majsen har vi ikke kunnet se forskel på majsen, hvad enten den er tildelt geoplaceret startgødning eller startgødning på traditionel vis«, forklarer Jens Bay, grovfoderrådgiver hos LandboNord.

Kort fortalt går ideen ud på geoplacere startgødningen som en ’madpakke’ ved hvert majsfrø i stedet for som en streng langs den enkelte sårække.

Det er her, at spånpladen kommer ind i billedet, for en såteknik til placering af startgødning ved siden af majsfrøet og kun der, er ikke p.t. tilgængelig på det danske marked.

Startgødningen placeres fortsat fem cm under majsfrøet og fem cm forskudt for sårækken.

Derved kan der i runde tal spares to tredjedele af startgødningen, når majsen sås med 13-15 cm afstand i rækken.

Amererikanerne kan

Det giver mening at reducere tildelingen til aller tættest på majsfrøet, fordi fosfor er meget lidt flytbar i jorden og derfor udnyttes helt tæt på planterødderne. Fosfor er især vigtig i den allerførste del af vækstfasen, som igen er vigtig for majsens samlede vækst og udbytte.

En teknik til geoplacering af ’gødningsmadpakker’ ved hvert enkelt majsfrø er udviklet af den amerikanske producent Great Plains og blev vist frem på Agritechnica for fem år siden under navnet AccuShot som ekstraudstyr til Great Plains’ serie af store enkornssåsmaskiner.

Systemet arbejder med flydende gødning og er synkroniseret med såenheden, så gødningen placeres præcist som et skud i forhold til frøet i en lille streng på 30-50 mm i varierende mængder efter behov.

Great Plains blev i 2016 overtaget af Kubota og håndteres i dag af Kverneland på det danske marked.

Faktaboks

Fosfor:

  • Fosfor er essentielt for blandt andet rodudvikling og fremspring i den aller tidligste del af vækstfasen.
  • Fosfor er samtidig meget lidt flytbar i jorden og udnyttes derfor kun aller tættest på planten.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.