Spanske såmaskiner på vej ud af skyggen

Enkelhed i opbygningen og lavt trækkraftbehov er nogle af egenskaberne på de spanske Virkar såmaskiner, som er kommet ind i varmen hos Dansk Maskincenter.

De spanske Virkar såmaskiner rammer ganske godt det, som flere danske landmænd efterlyser i en såmaskine til no-till og direkte såning. I hvert fald en enkelt dansk landmand har på egen hånd importeret en Virkar fra Spanien, men nu importeres maskinerne af Dansk Maskincenter, hvor medindehaver Henning Lund Andersen står bag flere testkørsler med en seks meter Virkar Dynamic.

»Den er særdeles velegnet til direkte såning og reduceret jordbearbejdning med kontante fordele«, siger Henning Lund Andersen, der bl.a. slår på, at maskinen er enkelt opbygget og nem at trække, hvilket igen er lig med lavt brændstofforbrug.

Flere versioner

Virkar Dynamic udgaven er tilgængelig i flere versioner og i arbejdsbredder på 4,5, 5,0 og 6,0 meter. Tanken på 5.000 liter er delt i forholdet 65/35 til korn og gødning - og har også en indbygget frøsåkasse.

»Den er også fleksibel. Maskinen følger terrænet, og det giver en konstant såning også i kuperet terræn. De 280 kg tryk på hvert såskær sørger for, at maskinen holder konstant sådybde. Den bearbejder jorden ganske lidt«, siger Henning Lund Andersen om maskinen, der kan fås med skiver eller tænder.

»Plantemateriale passerer nemt gennem den, og den er også ’simpel’. Der er ikke meget slid, hvilket giver minimalt indkøb af sliddele. Ingen smørenipler gør også, at dagligt vedligehold er nemt«, siger Henning Lund Andersen.

Ung producent

Virkar er en forholdsvis ung producent, Virkar Dynamic er udviklet af et ungt spansk firma – af en ingeniør, en mekaniker og en landmand, som har produceret den siden 2009.

Virkar har siden opstarten bygget adskillige såmaskiner, som primært kører i Spanien, men der er også en del i Frankrig, en enkelt i England og nu også i Danmark.

Producenten har hjemme i byen Igualada nær Barcelona i det nordlige Spanien.

Faktaboks

Virkar Dynamic

  • Dynamic udgaven fås i arbejdsbredder på 4,5, 5 og 6 meter.
  • Tanken, der er på 5.000 liter, er delt i forholdet 65/35 til korn og gødning, men har også en indbygget frøsåkasse. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.