Bæravler dyrker særlig jordbærsort til stor kunde: De vil kun have den slags

Jordbær og is er populært i den danske sommer. Bærproducent på Samsø skal løbe stærkt for at efterkomme efterspørgslen hos en af deres kunder Kastbergs Is, hvor man laver is på danske råvarer.

Hos bæravler-virksomheden Samsø Bær dyrker man alt fra, stikkelsbær til rabarber, som afsættes til danske supermarkeder, blandt andet til Salling Group. Derudover har de en lille egenproduktion af saft, snaps og marmelader, og så er en af deres store kunder det midtjyske ismejeri Kastbergs Is. 

Helt særlig jordbærsort

Samsø Bær og Kastberg Is har samarbejdet siden 2021, og i den tid er isproduktionen vokset i en sådan grad, at det til tider kan være svært for det samske landbrug at følge med. 

- Den sort som Kastbergs Is får er faktisk en, som vi havde udfaset. Den er mørkerød og mere syrlig. Derfor er den ikke så populær i butikkerne, fordi der ser man de mørkerøde bær som overmodne, fortæller Morten Alexandersen, der er en af de tre avlere, der står bag Samsø Bær, til Landbrugsavisen.

Sorten, som Morten Alexandersen beskriver, hedder Honeoye, og selvom den ikke egner sig til butikssalg, så er dens farve og smag god til netop isproduktion. Derfor har de udvidet deres produktion af den særlige jordbærsort, sådan at de nu dyrker to hektar kun med den. De bliver primært aftaget af Kastbergs Is, som er særligt glade for den syrlige sort. 

- Syrligheden er særlig god på en desserttallerken, for der har man ofte noget chokoladekage, eller noget mousse, som har en høj fedtprocent. Derfor er syrligheden med til at skabe en god balance i desserten, fortæller Jes Nordentoft, direktør for Kastbergs Is i en pressemeddelelse.

Isen luner

Samarbejdet med Kastbergs Is har lunet hos Samsø Bær, som har eksisteret siden 2001. I den tid har man oplevet, hvordan markedet omkring små produktioner af bær og frugtprodukter har ændret sig. 

- Vi startede for 22 år siden, og der var vi ikke de eneste på markedet, men vi var nogle af få, der for eksempel selv lavede marmelade og snaps. Nu er der kommet mange til, og der er nærmest nogen i hver landsby som laver et produkt, som man syntes er helt fantastisk. Så det er blevet sværere, siger Morten Alexandersen.  

Derfor er han glad for at kunne afsætte en masse frugt og bær til Kastbergs Is, men en produktion af frugt og bær har en begrænsning, som isproduktion nødvendigvis ikke har. 

- Det er jo nogle af de udfordringer vi har, for vi er en lille virksomhed, men vi er også en vækstorienteret virksomhed, og vi er da ved at nå Mortens makskapacitet. Så vi leder hele tiden efter bæravlere, da vi er nød til at finde noget, som vi kan supplere Morten med, fortæller Jes Nordentoft. 

Tæt på kilden

Men det midstjyske ismejeri vil ikke erstatte de danske jordbær, med frugter fra Polen for eksempel. De vil helst bruge danske råvarer, så vidt det er muligt. 

- Vaniljeis kan vi ikke lave med vanilje, der er dyrket i Danmark. Men hvis det kan lade sig gøre, så føler vi en forpligtigelse for at købe det så lokalt som muligt, hvor vi forhold der går op i en højere enhed. Vi er tæt på kilden, så vi bedre kan forstå hvordan det bliver produceret. Og så kan vi rigtig godt lide, at det simpelthen skal rejse kortere, siger Jes Nordentoft. 

Kastbergs Is sælges primært til kokke og restaurationer igennem grossister Dagrofa, Hørkram samt AC- og BC Catering. 

 

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.