Konsulent: Økologer - nu skal I til kun at bruge danskproduceret foder

Fodring udelukkende med danske fodermidler kan blive ny standard, hvis økologien fortsat skal skille sig ud, mener rådgivere.

100 procent selvforsyning eller som minimum 100 procent danske fodermidler i form af grovfoder og tilskudsfoder.

Det kan meget vel blive standard for danske økologiske mælkeproducenter, hvis de fortsat skal skille sig ud i forhold til deres konventionelle kollegaer.

Sådan lød det klare og visionære budskab fra rådgiver Solvejg Horst Pedersen, da ØkologiRådgivning Danmark afholdt det første af to fodringsmøder hos Sagro i Billund tirsdag aften.

»Hidtil har man som økolog fremhævet, at fodermidlerne var garanteret fri for GMO. Men med den stadigt stærkere tilslutning til non-GM produktion blandt forbrugere og konventionelle mælkeproducenter, er det argument ved at dø ud. Der skal mere til i fremtiden,« supplerede kvægrådgiver Mads Mortensen.

De provokerende budskaber affødte skeptiske, men også enkelte inspirerede ansigtsudtryk blandt tilhørerne. Men kan det nu lade sig gøre, ville flere vide.

Og ja, det kan det - også uden at tabe produktivitet og indtjening, mener Solvejg Horst Pedersen.

Både til 7 og 11 tons mælk

Deltagerne fik såvel fremlagt foderplaner, som var afstemt til henholdsvis 11.000 kg EKM og 7.000 kg EKM.

I begge tilfælde var der anvendt faktiske grovfoderanalyser fra en kunde hos ØkologiRådgivning Danmark, og begge foderplaner nåede i mål, når det handler om næringsstofforsyning.

Kløvergræsensilage, hø, ærtehelsæd og en anelse majsensilage udgjorde grovfoderet, imens tilskudsfoderet bestod af toastede hestebønner, pelleterede lupiner og havre.

Med den aktuelle mælkepris på 3,5 kr. pr. kg økologisk standardmælk ville rationen optimeret til 11.000 kg EKM give et restbeløb på 75 kroner pr. ko pr. dag. Tilsvarende ville rationen optimeret til 7.000 kg EKM give et restbeløb på 55 kr. pr. dag.

Kompensation eller standard?

I de økonomiske beregninger var ikke medtaget et eventuelt tillæg for at anvende udelukkende dansk producerede fodermidler.

»Jeg tror helt sikkert, at forbrugerne er villige til at betale ekstra, hvis vi tilfører den merværdi til produktionen, at alt foder er produceret indenfor landets grænser«, lød det fra Erik Andersen, Chef for kvæg og økonomi i ØkologiRådgivning Danmark.

Solvejg Horst Pedersen er af en anden opfattelse.

»Jeg tror, at I skal turde være så visionære, at det her bliver almindelig praksis og ikke noget, som vil give mere for mælken. Hvis vi fastholder synet om at alt skal kompenseres, så udvikler vi os ikke. Og økologi handler om stadig udvikling«, mente hun.

Vil nogen prøve uden tilskudsfoder?

En anden fodertrend, som pt. er på fremmarch blandt økologer i Schweiz, er ’feed no food’. Her må køerne kun få grovfoder, og i et eksempel optimeret til 7.000 kg EKM viste Solvejg Horst Pedersen, at det ikke er umuligt.

»Men rationen mangler fedtsyrer og fylder meget. Jeg er i tvivl, om køerne reelt kan malke på det, men omvendt ser man også i praksis, at køerne ikke altid reagerer, som programmerne forudser«, tilføjede hun.

Hvis nogen ønsker at afprøve ’feed no food’ er Solvejg Horst Pedersen interesseret i at følge afprøvningen.

 

ØkologiRådgivning Danmark gentager fodringsmødet i morgen aften kl. 19 i Aulum Fritidscenter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.