»Min far har været grunden at det lykkedes«

Som blot 22-årig er Bart Pelgröm allerede gårdejer med en fuldtidsansat og en flexjobber. Det har han været i lidt over et år nu,og det er nok de færreste, der kan kan prale med at være nået så langt på så kort tid.

På mange måder skulle man ikke tro, at man sad overfor en 22-årig. Bart Pelgröm er gårdejer og en fuldvoksen »knægt« med hår på brystet, der titter op ad trøjen. Men når tingene er gået så hurtigt, er der ikke noget at sige til, man også bliver hurtigt voksen. Han blev færdig som agraøkonom 26. juli 2014, og få uger efter fik han ja fra banken, og kunne - efter at have sat en underskrift - kalde sig gårdejer.

Hvordan får man overtalt en bank?

Det har krævet beslutsomhed og stædighed fra Barts side, for at drømmen om at blive selvstændig kunne realiseres. Banken var ikke helt sikker på, at han som bare 20-årig var klar til det store ansvar og den store gæld.

»Jeg bød på ejendommen tredje gang, sammen med en anden ejendom. På den måde kunne jeg udnytte tilladelsen, der var på den anden gård, til at udvide og flytte ungdyrene over på den anden gård. Så kunne jeg få lov at producere mere mælk med mindre gæld, og det kunne banken godt acceptere og sagde ja,« siger Bart.

Derudover lagde banken stor vægt på, at Bart havde knoklet på med skolen og efteruddannelse, og samtidig kunne han fremvise nogle gode udtalelser fra de tidligere arbejdsgiver.

»Jeg fik lov til at lave rigtig meget. Det kan jeg selvfølgelig takke mine arbejdsgivere for, men også mig selv. Jeg har
været god til at spørge, om ikke jeg måtte gøre dit og dat for at lære mest muligt.«

Der skulle knokles lige fra start

Det var et konkursbo, Bart overtog, og derfor var vedligeholdelsen heller ikke helt i top. På gården virkede malkerobotterne ikke efter hensigten og Bart måtte i starten op flere gange om natten, fordi robotterne meldte fejl, og det blev han så træt af, at han lidt under to måneder efter overtagelsen smed dem ud. I stedet
besluttede han sig for at bygge til med malkestald.

»Det var meget kaotisk at overtage gården. Alt var slidt ned, og samtidig var det hele så nyt for mig. Det var meget
rodet, og der var lang vej rundt, og det hele skulle jeg jo sådan set klare selv, for jeg kunne ikke finde medarbejdere
i starten,« siger Bart.

Han var dog så heldig, at han havde nogle gode kammerater, der kom og hjalp ham, og nu hvor han har stået for driften i lidt over et år, er der begyndt at komme styr og ro på tingene.

»Min far har været vigtig«

Når man bare er 21 år og er gået direkte fra skolebænken til selvstændig, så har man ikke alverden af erfaring. Derfor har Bart brugt sin far virkelig meget.

Faderen er selv gammel landmand med 20 års erfaring, og Bart ville ikke være nået så langt, hvis ikke
det havde været for faderen.

»Min familie har betydet, at det er lykkedes. Specielt min far har været grunden til, at det lykkedes. Vi snakkede i
telefon sammen flere timer om dagen. Jeg gik jo på skole, imens det her stod på, så jeg fik min far til at tage en masse opkald fra ejendomsmæglerne og banken, og så kunne han arrangere møder, mens jeg passede skolen.«

Livet som ung landmand

Mange unge i starten af 20’erne render rundt til fester og bruger meget tid sammen med vennerne, men det vidste
Bart godt, at der ikke ville være tid til, når man skulle stå på egne ben.

»Jeg diskuterede rigtig meget med min papmor og far, om jeg var klar til at vinke farvel til fest og vennerne. Jeg har heldigvis nogle gode venner, der er gode til at besøge mig, men jeg er ikke bleg for at sige, at jeg da savner at komme ud og få en enkelt øl med vennerne, men jeg vidste jo godt, det ville blive sådan her de første par år,« fortæller Bart.

Fakta om gården

  • 280 årskøer + opdræt
  • 10.800 kg mælk pr. årsko
  • Leverer ca. 3 mio. kg. mælk om året
  • Driver 220 hektar med græs, majs og korn
  • To ejendomme: En til mælkekøer og en til ungdyr
  • To ansatte og en flexjobber

Faktaboks

Bart Pelgröm

Bart Pelgröm er valgt som kandidat, fordi det er imponerende, at han som bare 21-årig blev selvstændig.Det er lykkedes ham at overtale banken til at tro på, at han nok skulle kunne klare det på trods af manglende erfaring.

1993: Født

1999-2009: Folkeskole

2009-2011: Grundforløb og 1. hovedforløb på Grindsted Landbrugsskole2012: 2. hovedforløb på Gråsten Landbrugsskole2013: Produktionsleder på Dalum Landbrugsskole2013: Virksomhedsleder på Gråsten Landbrugsskole2014: Agrarøkonom på Gråsten Landbrugsskole2014: 1. august overtog han gården.

Min bedste landbrugsoplevelse»Der er så mange ting, der er kanon ved landbruget, og jeg har nok lidt svært ved lige at skulle pege en bestemtepisode ud, men en af dem har været tilbage for mange år siden, hvor vi fik en kalv, der var siamesisktvilling, det var noget af en oplevelse. Det var lidt af en overraskelse, og jeg kom vist også lidt sent i skole den dag. Eller også var det den dag, hvor jeg fik min første kedeldragt, og skulle ud og hente køer med min far. Den har min far gemt indtil jeg havde rejsegilde. Han har sat den i en ramme, og nu hænger den her på kontoret. Det er noget man husker, at man har hjulpet sin far meget.«

Målet er at blive den bedste i Danmark

»Jeg skal have helt sikkert have stiftet mig noget familie med min kæreste, det kunne jeg rigtig godt tænke mig. Gården skal op at køre 100 procent. Det går fremad, men der er altid et hjørne, hvor det kan blive bedre. Så snart, der ikke er flere udfordringer her på gården, så vil jeg da overveje, om jeg skal udvide, men jeg er slet ikke sikker på, at jeg skal udvide, det kommer an på økonomien. Jeg vil gerne være en af de bedste i Danmark. Ikke nødvendigvis den, der har den højeste ydelse, men den med de bedste resultater på bundlinjen. Der er stor forskel, for mælk, det kan du altid få, men det skal også hænge sammen. Hvis ikke der er penge i det, så er det ikke særlig sjovt.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.