Øko-producent med 700 årskøer: Jeg har sat kvierne på nathold i stalden

Anders Laustsen har en økologisk mælkeproduktion, hvor de 700 årskøer præsterer 9.600 kg EKM. Kvier og stude går ude hele året, men går i stald hver nat, så de er vant til at blive håndteret og gå i sengebåse.

Kælvningsalderen hos kælvekvierne hos Anders Laustsen, Hanvdal, ligger på 26 måneder. De insemineres, når de ca. vejer 300 kg.

Da Anders Laustsen producerer økologisk mælk, går kvier sammen med goldkøer på græs om dagen og i stald om natten i en stald, der ligger lidt fra hovedgården.

Det har flere fordele. Dels bliver kvierne vant til at blive håndteret, dels bliver de vant til at gå i sengebåse.

»De insemineres een gang, en eventuel anden gang klarer tyren«, siger Anders Laustsen.

Både kvier og køer brunst-testes med en BC tester.

»Den er bedre end os til at finde brunster på det rigtige tidspunkt. Derfor har vi en drægtighedsprocent på køerne på 45 og hos kvierne hele 80 procent«, siger Anders Laustsen.

Der er 600 malkende køer og 100 goldkøer. De malkende køer er delt i tre hold á 200. Der goldes 10-15 køer hver uge. Der fødes 2,2 kalve pr. dag.

Markdrift på 1.300 hektar

Markdriften består af 1.300 hektar, heraf ejer Anders Laustsen de 325 hektar.

300 hektar er lagt ud som vedvarende græs til afgræsning, primært kvier, og iøvrigt ellers stude. Der er ’kun’ 30 hektar med majs. Årsagen er, at råger er en stor plage i området.

»Så snart majsplanterne spirer frem, æder rågerne alle friske majsspirer«, siger Anders Laustsen.

350 hektarer slætgræs. 150 hektar er med grønne ærter eller ærtehelsæd med udlæg af kløvergræs. 140 hektar er lagt ud til afgræsning af køerne i et fire-årigt skifte, hvorefter der er grønrug og rajgræs.

50 hektar er til raps, og der lejes 80 hektar ud til nabo, der dyrker løg og gulerødder. Resten er korn med 100 hektar rug, 30 hektar vinterbyg, 100 hektar havre og 100 hektar vårbyg til kodenhed.. Alene i korn bruges 5 ton til foder hver dag.

Der produceres tre læs fuldfoder til de malkende køer og et læs til goldkøerne hver anden dag. Endvidere hver dag to læs fuldfoder, der køres til kvierne på en anden ejendom.

 

 

 

 

Faktaboks

Anders Laustsen, Havndal

Årskøer: 700 økologiske i rotationskrydsning

Ydelse: 9.600 kg EKM

Mark: 1.300 hektar

Ansatte: 15

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.