24 malkerobotter blev kørt ind på én uge

Lønholm Agro Aps satte 24 malkerobotter i drift i slutningen af maj. På den syvende dag efter opstart kunne én person passe robotterne selv.

Hvor meget mandskab er der brug for, når 24 robotter skal klare malkningen af foreløbigt 800 køer?

Det spørgsmål grublede Klaus Jakobsen, indehaver af Lønholm Agro Aps, en del over, før opstarten af de 24 DeLaval malkerobotter i slutningen af maj.

Svaret fik han en uges tid efter igangsætning.

- Der kunne jeg selv passe malkningen med at hente køer til robotterne og så videre. Før det skulle vi være lidt flere til at guide køerne, men de fandt overraskende hurtigt ud af det, fortæller han.

Ensartet malkning

Robotterne er placeret i en stald for sig, og køerne ledes holdvis til malkning to gange i døgnet. Konceptet kaldes batch milking og spirer frem flere steder i Verden.

Klaus Jakobsen valgte robotmalkning for at få ensartet malkearbejde dag efter dag og for at skabe en arbejdsplads uden fysisk krævende malkearbejde.

Selvom køerne både skulle vænne sig til en ny kostald og en ny form for malkning, har de kvitteret over forventning. Eksempelvis er celletallet så lavt som 130.000.

- Og det er ikke noget, som vi har slagtet os til, bemærker Klaus Jakobsen.

Let intro for de ældste

De ældste køer var lettest at vænne til den nye malkeform. De unge køer og kvier skulle bruge mere tid på at vænne sig til systemet.

Når nykælvede køer og kvier skal malkes ind, får de et begrænset område, hvor de kan vælge mellem fire robotter.

Sker der en ikke-komplet malkning ledes køerne til et afsnit, hvor den staldansvarlige kan tjekke om de er færdigmalket eller ej.

- Nu fungerer det faktisk efter hensigten, hvor én person henter køer til malkning. Når et hold på 200 køer er lukket ind i malkeafsnittet, kan personen gøre sengebåse rene og efter en times tid, er alle køerne i holdet malket, og nye kan lukkes til. fortæller Klaus Jakobsen.

Aktuelt er der 830 jerseykøer på bedriften, men der er tilladelse til at udvide til 1.400 køer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.