Det lønner sig at regne på nye robotter

Det er ikke urealistisk at opnå en besparelse/merindtjening på 140.000 kr. pr. år.

Af Søren Hansen, driftsøkonom, Sagro

Malkerobotter kom til Danmark i slutningen af 90’erne og nu er det tid at regne på om det betaler sig at skifte dem ud. I de 20 år, der nu er gået siden introduktionen, er der kommet langt mere teknik i robotterne, og på trods af en masse opdateringer står mange af de første malkerobotter til udskiftning i disse år.

En ny malkerobot koster i dag omkring 800.000 kr. pr. stk. inkl. 1 års servicekontrakt.

Det, som bærer økonomien ved udskiftningen, kan især henføres til fire forhold:

  • Besparelse på servicekontrakten
  • Mindre forbrug af vand og el
  • Øget mælkekvalitetstillæg
  • Flere malkninger og dermed en højere mælkeydelse

Hertil kommer måske besparelser på lønudgifterne i kraft af færre alarmer.

Man skal selvfølgelig være forsigtig med at generalisere, hvor stor merindtjeningen er, da det vil bero på konkrete vurderinger på den enkelte ejendom, men besparelse/merindtjening på 140.000 kr. pr. robot er ikke urealistisk.

Herfra skal trækkes finasieringsomkostningerne. I dag sker finansieringen via leasing eller købekontrakt. Løbetiden er typisk 8-10 år, og renten omkring 3% p.a. Ydelsen vil være ca. 94.000 kr./år. Det vil sige, at der bliver et likviditetsoverskud på ca. 46.000 kr./år pr. robot.

På positivsiden kommer også bedre software til håndtering af ydelsesdata, mere skånsom malkning og måske et generelt bedre arbejdsmiljø på grund af færre alarmer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.