Driftsleder for 1.100 køer: Nu har varmen taget toppen af mælkeydelsen

Blog fra mælkeproducenten: Leo Hansen må acceptere, at han ikke kan holde temperaturen i stalden nede, når det er 27-34 grader varmt udenfor.

Af Leo Hansen, fortalt til Frederik Thalbitzer

Det er varmt herovre i Estland. De sidste fire uger har temperaturen ligget på 27-34 grader, og det er vores store udfordring i stalden lige nu. Vi mærker det tydeligt på mælkeydelsen. Vi plejer at ligge på 39-40 kilo pr. ko pr. dag, men lige nu er ydelsen 37 kilo. 

Det er svært at holde temperaturen nede i stalden, selv om vi har blæsere. Taget er ikke isoleret, men teltdug i en af staldene, og det betyder også meget. 

Vi sørger for, at fodringen passer, og at de får energi nok, men det er altså ikke nok til at holde ydelsen. 

Jeg er sikker på, at ventilatorerne hjælper, så det kunne have været endnu værre, end det er. Skulle vi gøre mere, ville det være noget med overbrusning inde i stalden. 

Vejrkontrasterne herovre er større end i Danmark. Der er 50-60 graders forskel på de koldeste temperaturer om vinteren og de varmeste om sommeren. Det koldeste, jeg har oplevet herovre er minus 29 og det varmeste plus 34. Så stor er forskellen næsten aldrig i Danmark. 

God høst

Ellers er høsten gået rigtig godt. Med fire ugers varmt og tørt vejr med solskin er den jo nem. Udbytterne har også været gode. 

Hvede ligger på godt 9 ton. I raps har vi høstet lidt over 4 ton pr. hektar, men vi mangler stadig 100 hektar.

Vinterbyggen ligger på 6,5-7 ton pr. hektar og så mangler vi vårbyg. 

Det er udbytter over normalen. Vi fik sået rettidigt og der var vand til rådighed i foråret. Rapsen sås sidst i juli og vinterhvede omkring 1. september. 

Normalt er vi glade for 6-7 ton hvede og 5-6 ton byg og 3 ton raps. Når priserne så samtidig er gode, er der meget at glæde sig over.

Ser efter Ny fodermester

På medarbejdersiden søger vi en ny fodermester i stedet for ham, jeg fortalte om for nogle måneder siden, der tog fejl af græs- og majsensilage. Vi har let ved at finde medarbejdere til rutinearbejde, men det er svært at finde nogen, der kan mere, for eksempel håndtere maskiner, både til mark og stald.

Måske finder vi en, når markarbejdet er overstået, mange steder arbejder de ikke året rundt, så der kan blive ledige hænder snart. Vi har ellers søgt i tre måneder nu. 

Hvis det ikke lykkes, kan det komme på tale at kigge mod Danmark efter en. Så bliver det lidt dyrere, men det jo under alle omstændigheder dyrest at have en medarbejder, der laver fejl. Måske er der en kvik nyuddannet elev, som har lyst til at komme til udlandet et par år.  

Faktaboks

Fakta

  • Gården Oü Härjanurme Mõis  ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
  • 1.100 køer, Holstein
  • Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret 
  • 4,05 fedt 3,45 protein
  • Leverer til mejeriselskabet Rokiskio
  • 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
  • 40  ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
  • Ejer: DanEsti
  • Driftsleder: Leo Hansen, 44 år

Emneord PLUS, Top2 PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.