Fire drægtige køer dræbt af lynnedslag: "Det løb mig koldt ned ad ryggen"
Efter tordenvejret tirsdag aften og nat kom Line Vanggaard Pedersen dagen efter ud til fire døde køer på marken.

Det var et voldsomt syn, som mødte Line Vanggaard Pedersen, da hun onsdag gik på marken for at se til nogle højdrægtige køer, hun havde gående til afgræsning nær gården i Nordjylland.

Lige under nogle høje træer lå fire køer døde.

"Da jeg kom hjem fra et møde i går, ringede en af medarbejderne, der gik og tjekkede hegnet langs marken efter uvejret, og han siger, at fire køer ligger lidt mærkeligt under et træ, og at jeg hellere må tjekke", siger Line Vanggaard Pedersen, som er er byrådsmedlem hos Brønderslev Kommune og fra morgen havde været til udvalgsmøde.

"De lå på rad og række og helt stille. Det løb mig koldt ned ad ryggen. De er faldet om, som de har stået, og det viser, hvor store kræfter vi er oppe imod", fortsætter hun og opfordrer alle til at passe på lynnedslag.

Køerne er døde på stedet efter et lyn har slået ned lige ved køerne og de høje træer. På marken er det tydeligt, at der har været et lynnedslag, da en træpæl er flækket og ligger fuldstændig splintret ved siden af dyrene.


"Det ser mega voldsomt ud, de ligger og ligner, at der er sprunget noget inden i dem, de er spilet helt ud, og der er tarme på vej ud bagtil". Foto: Line Vanggaard Pedersen

Skulle kælve i september

Line Vanggaard Pedersen overtog sammen med sin bror deres forældres kvæggård i 2017, efter forældrene gik konkurs. Gården Hjulskov I/S i Jerslev ved Vendsyssel har 70 hektar, og har 300 årskøer af racerne jersey og sortbroget dansk malkekvæg.

Line Vanggaard Pedersen selv bor på en gård lige op til, hvor der også er 65 hektar. Det var her de fire drægtige køer var sat til at afgræsse, før de kun to dage senere skulle have været taget ind til kælvning.

Antallet af haglskader stiger: Over 180 landmænd ramt af skader på afgrøder Onsdag 24. juli 2019 · 06:54

Men så langt nåede de desværre aldrig.

"Det er rigtig træls, og en af dem var en af vores rigtige gode køer, som jeg glædede mig til skulle have kalv igen", siger Line Vanggaard Pedersen og fortsætter:

"Men når sådan noget sker, er man lige ked af det for alle fire, man ønsker bare på ingen måde at se et dyr ligge sådan. Det er rigtig trist og træls, for at sige det på godt jysk".

Aldrig set noget lignende

Line Vanggaard Pedersens far gik i køkkenhaven i nærheden og var med henne for at kigge til de døde køer. Han har været på gården siden 1981.

"Og han har sagde, at han aldrig havde set noget lignende".

Lynet har slået ned lige omkring 00:05 natten til onsdag, for her gik Line Vanggaard Pedersen selv i stalden og klarede dagens sidste malkning.

"Og så gav det bare to helt enorme skrald og blinkede. Det har slået ned lige her omkring, det er vi slet ikke i tvivl om", siger hun.

De fire døde køer er meldt til forsikringselskabet, der tager skaden, og dyrene bliver afhentet af Daka inden weekenden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.