Antallet af haglskader stiger: Over 180 landmænd ramt af skader på afgrøder

Et hidsigt haglvejr i slutningen juni betød store skader hos en del landmænd landet over. Tre af landets største forsikringsselskaber har i alt fået 186 anmeldelser fra landmænd.

Over 180 landmænd har mærket til de kraftige haglbyger, der ramte i slutningen af juni.

Tre af landets store forsikringsselskaber har talt sammen, hvor mange af alle deres landbrugskunder, der har fået haglskader på deres marker.

Forsikringsselskaberne Tryg, Topdanmark og Alm. Brand har modtaget henholdsvis 40, 64 og 82 anmeldelser fra deres landbrugskunder, der har oplevet alt fra muggent korn til væltet raps og hvede.

Tidligere var det primært antallet af ramte landmænd omkring Als, der var kendt. Nu er det klart, at i hvert fald 186 landmænd, især omkring Ringkøbing, Herning og sydover mod Als, har fået skader efter de kraftige haglbyger.

"Der er flest skader på afgrøder, men vi har også set at lysplader er blevet slået i stykker, eller at elektriske installationer er stået af på grund af de lyn, der kom med haglbygerne", siger Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

Tryg kan ikke sige noget om det samlede skadesomfang endnu, da man stadig er ved at opgøre skaderne. De fleste skader er sket i korn, men også afgrøder som hestebønner, raps og majs er ramt.

"Vi ser haglskader hvert år, men det der har været anderledes i år er størrelsen af haglet og hastigheden, de er kommet med, det har været hårdere end mange andre år", siger Charlotte Dietzer.

"Taksatorerne fortæller, at det har set voldsomt ud, afgrøderne har set nærmest sønderskudt ud".

Nogle afgrøder kan nå at komme sig

Hos TopDanmark har man fra den 18. juni - 20. juni modtaget 64 anmeldelser:
 
"Skaderne er centreret i Jylland og på Sydfyn omkring Svendborg", skriver Anja Ravn, kommunikationsrådgiver hos TopDanmark til landbrugsavisen. 
 
Haglskaderne hos TopDanmark er udelukkende på afgrøder. Eventuelle andre haglskader på hus eller bil er ikke indeholdt i de 64 anmeldelser. Nogle steder har landmænd oplevet at kernerne eller hele akset er blev slået af kornet.

Derfor kan det tage forsikringsselskaberne en rum tid at blive færdig med skadesopgørelserne, da man endnu ikke er færdig med at omfangsbedømme skaderne.

Det skyldes blandt andet, at nogle af afgrøderne kan komme sig igen – blandt andet har Tryg flere gange oplevet, at hestebønner når at slå nye skud, så de når og komme igen til høsten.

"Planteavlskonsulenter kigger på det hektar for hektar. Det kan også være afgørende om det er til egen produktion, eller om der allerede ligger nogle salgsaftaler", forklarer Charlotte Dietzer fra Tryg.

47.000 kr. i skade

Hos Alm. Brand er de 82 anmeldte haglskader også udelukkende på afgrøder, og geografisk ligger landburgene primært omkring Ringkøbing, Herning og Holstebro.

Alm. Brand er halvvejs gennem skadesopgørelserne, der har en gennemsnitlig skadeudgift på 47.000 kr.. En del af skaderne er dog sket i specialafgrøder, hvorfor skadeudgiften kan blive noget højere hos dem, fortæller pressechef, Kristjan Jørgensen.

"Hos langt de fleste har afgrøderne haft skader på tre til fem procent, men nogle stykker har haft skader på op til tyve procent", udtalte Kristjan Jørgensen tidligere til jv.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle