Video: Peter Birch deler tyre med far og vennerne

Store dyr og lette fødsler er målet for Peter Birch og hans avlsvenner.

Peter Birch er fan af store dyr. De vokser hurtigere og giver kilo på krogen. Avlsdyr er lige så vigtige som det private salg af kød. Stalden er fuld af mennesker, da Magasinet Kødkvæg kommer forbi, for Peter Birch og hans far Hugo Knudsen holder åbent hus. Der er såvel kolleger fra nær og fjern, og der er lokale gæster fra byen, som bare gerne vil tæt på og se, hvordan hereforderne har det i stalden. Den blanding af gæster er netop tegn på, at det er en bedrift, der både går op i avlsdyr og kød. 

Selv om det er to selvstændige bedrifter, driver Peter Birch og hans far i praksis bedrifterne sammen. Der er 20 moderdyr og 55 hektar, og de græsser 40 hektar. 

Familien er bidt af at gå på dyrskue, og det stiller krav til avlen. Derfor hjælper de hinanden med tyre, og Peter Birch ejer også tyre sammen med sin kollega Mikkel Christiansen, Markeslevgård, og andre. Det giver mulighed for at købe ekstra gode tyre, som gør sig på dyrskuer og i avlen.

Målet er store dyr. En ko skal helst veje cirka 800 kilo.

- Med store dyr er der kilo på krogen. Det er jo blandt andet det, vi skal leve af. Deres kalve vokser også hurtigere, så vi hurtigere får slagtedyr, men det er også vigtigt, de har lette kælvninger, opsummerer han. 
Slagtedyrene er klar på tretten en halv måned i gennemsnit. De bliver fravænnet, når de er 6,5 måneder, og derefter går de på stald cirka lige så længe. '

Privat salg

Peter Birch oplever ikke problemer med, at de store moderdyr er for tunge til at gå i de våde enge, hvor de afgræsser. Også skønt de kommer ud allerede i midten af april og hjem igen i december. 

- Det kan de sagtens. Jeg har haft en ko gående, der vejede 940 kilo, og hun formåede at fravænne 530 kilo kalv, et sæt tvillinger, på naturplejearealer, og det var uden kalveskjul, hvor de fik tilskudsfoder, siger han og ser godt tilfreds ud.

I løbet af et år får de solgt fem til syv dyr privat. Tidligere skete det via en Facebookgruppe, men det resulterede også i, at der var en, som meldte ham til Fødevarestyrelsen. En Facebookbruger mente, det måtte være ulovligt.

- Styrelsen ringede en aften, men kunne jo se, at alt var i orden, som det skulle være, så det skete der jo ikke noget ved. Men for at undgå den slags har vi nu en Messengergruppe for de interesserede, som jeg skriver ud i, når der er kød til salg, forklarer han. 

Der er gerne udsolgt i løbet af en dag, men det sker tit, at der lige er 30-40 kilo fars ekstra, når dyret er slaget, og så kontakter jeg dem, som ikke nåede at få reserveret, siger han. 

Se videoen

Læs mere i magasinet Kødkvæg 3, 2024, der netop er udkommet

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.