Video: Foderet står klar på roden om vinteren

Forenkling: Dyrene har fire ben, de kan gå på, og en mund, som de kan spise med, og så må de selv hente ­ deres foder om vinteren, synes Markus Kruse. 

Der er ingen grund til at bruge en masse tid, brændstof og plastic på at lave græswrap, når dyrene i virkeligheden godt kan hente foderet selv. Sådan lyder filosofien hos Marcus Kruse i Knebel på Djursland, som dyrker græs i marken, som dyrene selv gnaver af langt ind i vintermånederne.

- Jeg tager et par arealer ud, som får lov at stå urørt fra juni/juli og frem mod nytår. Så styrer jeg det, så de græsser et lille stykke ad gangen fra efteråret og hen mod nytår. Det fungerer rigtig godt og er nemmere end at flytte wrapballer – og det er også meget billigere, siger han. 

YouTube inspirerer

Han har praktiseret metoden i tre år. Inspirationen er kommet fra YouTube, som er en af hans kilder til ny viden om kødkvæg. Der søger han på ’beef cattle’, og når man finder noget interessant, popper der mere af samme skuffe op. Det med at dyrene selv græsser i marken, hedder stock pile grazing på engelsk. 

- Det er, når jeg søger på noget fra udlandet, at jeg får ny inspiration. Hvis jeg bare kigger hos naboen, er der ikke så meget nyt. Vi gør langt hen ad vejen tingene på samme måde i Danmark, men jeg kan lære nye ting fra udlandet, fortsætter han. 

Han finder også artikler om kødkvæg på nettet, og emnerne varierer. 

- På det seneste har jeg haft et læseflip omkring krydsningsfrodighed, siger han. 

Derfor kan det godt være, at han vil prøve en angustyr på hereforderne i den nærmeste fremtid. 

Ingen stald

Marcus Kruse er 24 år og købte sammen med sin kæreste, der også er landmandsuddannet, gården for tre år siden. Til gården hører tre hektar jord. Derudover har han forpagtet 90 hektar naturarealer, hvor der går 30 hereford-ammekøer plus opdræt, i alt cirka 70 kreaturer. Dyrene går ude året rundt. 

- Jeg vil ikke have dem på stald. Jeg har ingen stalde, og det vil være en stor investering. Som ung landmand kan man ikke købe det hele på en gang, siger han. 

På sigt vil han dog gerne købe jord til og eventuelt forpagte noget agerjord. 

- De arealer, jeg har, er naturarealer. Med mere agerjord kan jeg planlægge vintergræsningen bedre, siger han. 

Der er nemlig ikke græsarealer nok til hele vinteren, som er velegnet til stock pile grazing. Derfor må han købe noget wraphø til vinterbrug. 

- Det er nok lidt usædvanligt, at jeg køber det hele, men jeg vil ikke investere i en masse grej, siger han.

Klik og se videoen

Læs mere om Marcus Kruse i Magasinet Kødkvæg, der lige er  udkommet

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.