Video: Piemontese har mere kød og mindre ben

Mindre fedt, et særligt mørhedsgen og en høj kødprocent er noget af det, der adskiller racen piemontese markant fra andre kødkvægracer.

Aase og John Engsig var blandt de første, der fik piemontese i Danmark. Der blev importeret et antal kvier, og så lagde de billet ind på to. I første omgang var der ikke dyr til dem, men så sprang en af de andre avlere fra, så de fik deres to kvier, som er stammødre til den besætning, de har i dag. 

- Vi køber ikke dyr ind. Det er en lukket besætning, siger John Engsig.

Inden de kastede sig over den dengang i Danmark nye race, rejste han en tur til Italien for at se, hvordan racen var. 

- Noget af det, der tiltalte mig var, at det er elegante dyr, men de har også en særlig kødkvalitet, siger han
På det punkt adskiller racen sig faktisk markant fra de fleste andre racer. Dels er der meget lidt fedt på kroppen sammenlignet med andre racer. Kun en til to procent. Dels har de et meget fint skelet, hvilket betyder, at de har en høj kødprocent ved slagtning.

- Det kan godt være, at den daglige brutto tilvækst ikke er helt så høj, som hos andre intensive racer, men i kraft af racens meget høje slagteprocent, bliver netto tilvæksten i kød tæt på at være det samme, siger John Engsig.

- Som avlere vil vi gerne producere og sælge avlsdyr. Racen, der er udbredt i store dele af verden, er ikke særlig udbredt i

Danmark. Det er ærgerligt da den også er meget velegnet til krydsningsavl, siger John Engsig

Sundhedsindikatorer

Kødet har også et lavt kolesterolindhold og en bedre balance i forhold til omega 3 og omega 8 fedtsyrer end gængse racer.

- Der er også et specielt mørhedsgen, som er med til at sikre høj kvalitet af kødet. Vi har også kunder, der siger, at de bliver hurtigere mætte, når de spiser oksekød fra os, men det har vi jo svært ved at bekræfte, for vi spiser jo ikke andet, siger han.

Ulempen er, at sælger man til slagteriet, kan det for manglende fedme trække indtil to kroner kiloet fra på afregningen. Her formår man ikke at værdsætte racens kvaliteter.

Kvaliteten og mørheden er i top, men kød fra piemontese skal steges anderledes end kød fra dyr med mere fedt.

- Hvis man sætter en steg i ovnen ved 200 grader, bliver den hård og tør. Vi anbefaler langsom tilberedning ved lav temperatur, siger Aase Engsig. 

Se videoen med John Engsig

Læs mere i magasinet Kødkvæg 3, 2024, der netop er udkommet

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.