Partier indgår bred aftale om akutpakke til vandmiljøet

Onsdag har en bred kreds af partier på Christiansborg indgået en aftale om en akutpakke til vandmiljøet. 71 millioner kroner af den 405 miillioner kroner store pakke skal gå til projekter i Vejle Fjord og Limfjorden.

Ved aftalen om Finansloven til 2024 blev det besluttet, at der skal laves en akutpakke til vandmiljøet. 

Der blev afsat 405 millioner kroner til pakken. 80 millioner kroner var dog øremærket til udtagningskonsulenter og til kommunernes faciliterende indsats i lavbundsprojekter. Dermed var der 325 millioner kroner tilbage at forhandle om.

Onsdag faldt aftalen på plads, og her er alle partier i Folketinget med på nær Enhedslisten. Partierne er her blevet enige om at sætte samlet 71 millioner til to helhedsprojekter i henholdsvis Vejle Fjord og Limfjorden. Midlerne skal bruges til at fjerne forhindringer for, at store, sammenhængende områder kan omlægges fra landbrug til natur.

Opkøb i Vejle

Ved Vejle Fjord er der afsat 39 millioner kroner. Vejle Kommune vil tage to tredjedele af landbrugsarealerne i det mest kvælstofbelastende opland til Vejle Fjord ud af intensiv drift. De 39 millioner kroner fra akutpakken skal gå til opkøb af højbundsjorder og eventuelle ejendomme i området, der i dag ikke kan opkøbes gennem eksisterende puljer.

Udover at reducere kvælstofudledningen med cirka 24 tons om året til Vejle Fjord, vil opkøbene forventeligt betyde, at Vejle Kommune kan gå i gang med at anlægge et tilstødende klima-lavbundsprojekt i Ravninge, der har potentiale til at reducere udledningen af kvælstof til Vejle Fjord med knap 19 tons årligt, samt en CO2-udledning med forventeligt cirka 7.000 tons.

Opkøbene bliver en del af det 1200 hektar store helhedsprojekt ved Vork Naturland i Vejle, der vil have positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet.

Vådområde ved Simested Å

Når det kommer til Limfjorden er der afsat 32 millioner kroner fra akutpakken til blandt andet at opkøbe dambrug i området for at realisere et helhedsprojekt, der skal genskabe hele Simested Ådal fra udspring til udløb i Hjarbæk Fjord, inkl. sammenbinding af vådområder. Hjarbæk Fjord er i dag hårdt belastet af næringsstoffer. Fjorden løber ud i Limfjorden, som sidste sommer og efterår oplevede kraftigt iltsvind.

Opkøbene ved Hjarbæk fjord forventes i sig selv at fjerne 17-24 tons kvælstof årligt. Samtidig giver de mulighed for at realisere helhedsprojektet Simested Ådal, der forventes at bidrage med en samlet årlig reduktion på 43-50 tons kvælstof. Projektet bidrager også positivt til biodiversiteten og klimatilpasning.

Udover de 71 millioner kroner til realisering af helhedsprojekter ved Vejle Fjord og Limfjorden i 2024, afsættes der 184,5 millioner kroner fra 2025-27 til opkøb af arealer og anlæg.

Penge til kystvandråd

Også kystvandrådene har fået midler. I alt 54 millioner kroner har partierne afsat til kystvandråd, hvilket også inkluderer en pulje til forsøgsprojekter. Midlerne til kystvandråd vil blandt andet sikre, at de fire kystvandråd, der blev nedsat i 2023 i forbindelse med Landbrugsaftalen fra 2021, får mulighed for at gennemføre en lokal forankret kvælstofindsats frem mod 2027.  

Der er endvidere med aftalen afsat midler til nye kystvandråd, som på samme vis som kystvandrådene nedsat i 2023, kan planlægge og implementere en lokal kvælstofindsats. Alle kystvandråd får desuden mulighed for at gennemføre forsøgsprojekter. Det kan bl.a. være forsøg med udplantning af træer langs vandløb, udlægning af intelligente randzoner langs vandløb, mere græs i sædskiftet, ålegræs el.lign.

Glad minister

I en pressemeddelelse fra Miljøministeriet, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke (S):

- Vores vandmiljø er hårdt presset, og vi skal have tempo på kvælstofreduktionerne. Aftalen her om udmøntning af akutpakke for vandmiljøet skal netop sætte tempoet op, og det er helt nødvendigt i vores fortsatte arbejde med at rette op på årtiers svigt af vandmiljøet, siger han.

Fra fødevareminister Jacob Jensen (V) lyder det:

- Jeg er meget glad for, at vi med akutpakken til forbedring af vandmiljøet sikrer, at den lokale kvælstofindsats gennem kystvandrådene kan fortsætte. Samtidig er der nu mulighed for, at flere kystvandråd kan komme i gang. Netop den lokale forankring og det lokale ejerskab er en vigtig forudsætning for at få håndteret de respektive kvælstofudfordringer i kystvandene, siger han.

Gode forhandlinger

Over for LandbrugsAvisen fortæller Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, at det var gode forhandlinger. Han glæder sig som ministeren sig også særligt over, at der er sat penge af til kystvandråd.

- Hele området omkring vandmiljøet er efterhånden en politisk slagmark. Men lige præcis ved kystvandrådene, så oplever vi at parterne ikke løber i hver sin retning. De går hen til det samme mødebord, og får strikket gode løsninger sammen, som gør noget ved tingene i virkelighedens verden, siger Erling Bonnesen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle