Forebyg varmestress med buffere og kaliumtilskud

Buffere og kaliumtilskud, kan stabilisere koens vomfunktion og mælkeydelse i varmen.

Med sommeren godt på vej, og temperaturen stigende, er det nu du som kvægejer skal overveje hvilke tiltag der kan laves for at undgå problemer som følge af varmestress. 

De velkendte strategier lyder blandt andet på nedkøling af køerne og opgradering af vandsystemer, men det er også muligt at modvirke nogle af effekterne af varmestress igennem foderet, skriver Dairy Global. 

Et blik på de tilskud man kan justere på i køernes foder henover sommeren, kan hjælpe med at reducere nedgangen i mælkeproduktion og foderindtag. 

De to hovedpunkter der skal være fokus på er indholdet af kalium samt buffere i foderet, siger Dairy Global. 

Om sommeren mister køer flere mineraler i gennem sved, urin og spyt. Ved at benytte sig af buffere og kaliumtilskud, kan man stabilisere koens vomfunktion og mælkeydelse. 

Andre overvejelser kan være at fodre i mindre rationer flere gange i løbet af dagen, samt at forsøge at fodre i de køligste perioder. 

Tilskud af kalium 

Kalium er det mest prominente mineral fundet i mælk, og i periode med varmestress er køerne meget sårbare overfor kaliummangel. 

Køerne mister nemlig også kalium gennem udånding og urin, det er derfor vigtigt at udligne ved at give mere kalium i foderet. 

For højtydende køer vil et kalium indhold i foderet på mellem 1,7% til 2% hjælpe med at maximere produktionen. 

Et tilskud af kalium i foderet, hjælper køerne med at holde sig hydreret og leder til en mere jævn mælkeydelse og fedtindhold. 

Stabilisering af køernes diæt 

I de varme perioder, hvor køerne er udsat for varmestress, er det ikke unormalt at se en nedgang i foderindtag.  

Nedsat foderindtag betyder nedsat rumination og spytproduktion, hvilket kan lede til forskellige stadier af vomacidose, hvor der dannes mere syre i vommen end vomvæggen kan optage. 

En ko som har haft vomacidose en gang er mere tilbøjelig til at få det igen. 

Et enkelt tilfælde af vomacidose kan derfor have langvarig effekt på koens sundhed, velfærd og mælkeydelse. 

Det er derfor vigtigt at man overvejer hvordan man kan modvirke varmens effekt i forhold til dette. 

Det er muligt igennem brug af buffere i foderet at forbedre foderindtag og vommens funktion ved at stabilisere de syre der findes i vommen. 

En tilførsel af natriumbikarbonat til foderet således der opnås et natrium indhold i foderet på omkring 0,8%, vil være meget gavnligt i forhold til at undgå vomacidoser. 
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.