Hop i notering sender øko-køer til slagtning

Stor efterspørgsel på hakket økologisk kød har sendt priserne i vejret. Landmænd reagerer ved at sende udsætterkøerne til slagtning hurtigere end normalt.

Økologisk hakket oksekød har i nogen uger været ekstra populært i kølediskene, og det har sendt noteringen på køerne i vejret. Flere landmænd, der ellers har ladet køerne nyde det gode efterårsvejr på græs lidt længere tid end normalt, har derfor handlet hurtigt og sende køerne af sted til slagtning.

Hos Friland, der er Danish Crowns salgsselskab for landmænd med økologisk drift, har man i en afgrænset periode på et par uger betalt to kr. mere pr. kg. økologisk ko oven i det normale øko-tillæg for at få landmændene til allerede nu at sende de køer til slagtning, som alligevel skal udsættes. Og det har virket.

»Normalt ville vi have fået dyr nok ind til slagtning på denne tid, men på grund af det gode vejr har landmændene beholdt køerne på græs. Derfor prøvede vi at sætte lidt skub i udviklingen. Vi ville jo nok have fået køerne alligevel, men vi skulle bruge dem nu i forbindelse ned en kampagne for økologisk hakkekød i en butikskæde,« forklarer Frilands direktør Henrik Biilmann.

»Vi vurderede, at der var brug for lidt ekstra tilskyndelse til at sende dyr ind,« fortæller Henrik Biilmann, der påpeger, at markedet for økologisk hakkekød er i stadig vækst.

Søger leverandører

Det samme billede finder man hos eksportslagteriet Hjalmar Nielsen, der har indgået en samarbejdsaftale med en større supermarkedskæde om levering af økologisk kød og derfor søger vi nye leverandører.

»Vi skal helst have fat i 25-30 dyr om ugen for at kunne følge med efterspørgslen. Og det får vi da også i de fleste uger,« siger Lars Nielsen fra Hjalmar Nielsen, der betaler en tier i øko-tillæg pr. kg kød.

Gode ekstra penge

For en standard økologisk ko betyder ekstra-tillægget på et par kr. omkring 750 kr. mere for en slagteko, og det er værd at tage med. Især når koen alligevel skulle have været slagtet i løbet af efteråret.

En af dem, der har valgt at reagere hurtigt, er mælkeproducent Torben Sønderby fra Grønbjerg mellem Ringkøbing og Holstebro:

»I den første uge med Frilands ekstra tillæg sendte jeg 3-4 køer af sted til slagtning, og ugen efter fik jeg samlet seks mere sammen. De skulle udsættes alligevel, men der er jo bestemt ingen grund til at vente, når nu det ekstra tillæg kun var gældende i en kortere periode,« fortæller Torben Sønderby, der er godt tilfreds med de ekstra penge på kontoen.

Faktaboks

Flere køer

  • I uge 38 slagtede Friland 436 økologiske køer. Det tal steg til over 707 ugen efter. Normalt ligger det omkring 550. Efter to uger med to kr. oven i øko-tillægget for køer til hakkekød er tillægget nu tilbage til de normale ni kr. kiloet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.