Landmand brækkede ryggen - nu får han ny stald

André Hingstman var mælkeproducent, men brækkede ryggen. Så fandt han en fremtid i fjerkræbranchen.

André Hingstman var blot 31 år, da han for 11 år siden kom til Danmark. Hans kone Aaltje var 25 år.

De købte en gård med 120 malkekøer ved Aalestrup i Nordjylland, men otte måneder senere blev André udsat for en arbejdsulykke og brækkede ryggen. I dag er André lam fra brystet og sidder i kørestol.

Nu har ægteparret investeret i en helt ny og handicapvenlig stald med plads til 12.000 øko-høner ved Hobro, beretter Kolding Herreds Landbrugsforening, KHL, i en pressemeddelelse, hvor de også inviterer til åbent hus d. 25. august.

KHL har rådgivet fra idéfase og frem til det færdige projekt - et projekt, der tager hensyn til, at de fleste arbejdsopgaver skal kunne udføres fra en kørestol, så både Aaltje og André Hingstman kan arbejde i stalden.

Stalden er 31 x 60 meter, og de 12.000 øko-høner vil forhåbentlig lægge op til 11.500 øko-æg dagligt.

"Produktion af øko-æg er helt klart fremtiden. Efterspørgslen på buræg falder kraftigt, mens efterspørgslen på øko-æg stiger tilsvarende. Vi ville gerne have bygget til dobbelt så mange øko-høner, men vi begrænses af kun at have 7,2 ha. jord, der støder op til stalden. Det giver de seks kvadratmeter udeareal pr. høne, som reglerne kræver," siger André Hingstman.

Gården blev solgt i slutningen af 2006, og både Aaltje og André gik på VUC for at dygtiggøre sig i dansk.

Parret kom i kontakt med en hollandsk kørestolsbruger, som driver en produktion med 60.000 æglæggende høns. Fjerkræ var med andre ord en mulig fremtid, og parret overtog i 2007 ejendommen i Hvilsom – et fritidslandbrug med 15 ha.

De lejede en burhønsestald i 2008, og to år senere overtog de en ejendom med en gammel kalkunstald i Hvam seks-syv kilometer fra Hvilsom, og stalden blev bygget om til 10.000 øko-høns.

Med nyinvesteringen på 7–7,5 millioner kroner i Hvilsom får de nu en samlet besætning på 22.000 øko-høner.

Foruden Aaltje og André Hingstman er der en medhjælper ansat. André kan ikke være med i alle arbejdsprocesser, men pakker blandt andet æg. Den nye stald er indrettet helt plan og uden generende bundstykker ved dørene.

3 etager med høns

KHL’s fjerkræafdeling har rådgivet byggeprojektet lige fra idéfase til miljø- og byggeansøgning og frem til stalden stod færdig.

Det første spadestik blev taget d. 18. april, og i dag fremstår den færdige stald med to afsnit med hver to stalde udstyret med etageanlæg, der rummer reder, siddepinde, vand og foder. Desuden er der veranda, hvor der udlægges grovfoder (byg/ærte helsæd), grovfoderrum, æg-rum, pakkerum og personalefaciliteter. Fra stalden er der direkte udgang til 7,2 ha. udeareal.

Stalden i Hvilsom er som den første fjerkræstald i Danmark udstyret med et hollandsk Farmer Nederland-etageanlæg. Stalden er indrettet med et undertryksanlæg fra Munters Ventilation, et pakkeanlæg fra hollandske Damtech, hvilket er første Damtech anlæg i Danmark, og en grovfoderhængebane til udlægning af foder på verandaen fra J. H. Staldservice. Hegnet, der omkranser de 7,2 ha. udeareal, er fra Poda.

Med en gennemsnitlig afregningspris på cirka 1,20 kroner pr. øko-æg til det danske marked er der en ”fornuftig” økonomi i produktionen.

"Efterspørgslen på øko-æg steg voldsomt i Holland allerede for flere år siden. Nu er Danmark fulgt efter, og vi har aldrig være i tvivl om, at produktion af øko-æg er fremtiden," siger André Hingstman.

Faktaboks

Åbent hus

Der er åbent hus for interesserede hos Aaltje og André Hingstman, Bavsøvej 23, Hvilsom, Hobro torsdag d. 25. august kl. 11 - 17, hvor der er mulighed for at møde firmaer og samarbejdspartnere, der har været del af opførelsen af stalden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.