Arbejder stadig trods ulykke

Claus Brokholm mistede i 2015 sin tommelfinger. Han arbejder stadig men har ansat en medhjælper.

På en gård ved Thorsø 11. december 2015 har en kvie lige kælvet og skal fanges, så den kan komme ind til malkekøerne og blive malket om eftermiddagen. Claus Brokholm lægger ved hjælp af sin ven derfor halsreb om kvien, så den kan spændes til mellemgitteret. Men kvien er så tam, at rebet ikke behøver at blive spændt om gitteret, Claus Brokholm kan bare ae hende på ryggen, så hun slapper helt af.

Vennen kommer med den rigtige grime, så kvien kan blive flyttet. Da han begynder at trække hende hen mod udgangen, vil Claus Brokholm lige samle rebet op, så han ikke snubler i det senere. Han samler det op med venstre hånd, selvom han er højrehåndet. Samtidig ved vennen, at bliver kvien forskrækket over noget udefinerbart. Kvien flygter derfor mod udgangen med rebet, som Claus Brokholm stadig holder, efter sig.

Rebet får uheldigvis fat i Claus Brokholms højre hånd, og hånden bliver trukket ind mod mellemgitteret. I sammenstødet ryger tommelfingeren af. Det gør egentlig ikke ondt, og det bløder ikke så meget, men tommelfingeren er revet af med to sener.

»Det er simpelthen løgn, det her. Det er forfærdeligt, jeg kommer jo til at mangle min tommelfinger resten af mit liv,« tænker Claus Brokholm, idet han opdager, hvad der er sket.

Stadig landmand

I dag arbejder Claus Brokholm stadig som landmand men har ansat en medarbejder, der hjælper med at fodre, malke og passe køerne.

»Jeg får lidt ekstra hjælp nu, fordi jeg mangler min tommelfinger. Men jeg kan stadig arbejde, og køerne skal jo stadig passes,« siger han.

Stedet, hvor højre tommelfinger skulle have siddet, er vokset pænt sammen. Claus Brokholm har ingen mén ud over, at alt tager lidt længere tid, og nogle gange kan det godt gøre lidt ondt i arret.

»Funktionen med at binde knuder op, det kan jeg ikke længere. Nogle gange bruger jeg tænderne i stedet for. Og hvis jeg for eksempel skal bruge en hammer, så kan det godt give et jag i hånden. Eller når jeg skal sætte patkopperne på køerne under malkningen,« siger Claus Brokholm.

Da Claus Brokholm ringede 112, og politiet blev tilkaldt, blev det automatisk registreret som en arbejdsskade. Han har derfor også fået udbetalt en erstatning af sit forsikringsselskab, som han bruger til at betale sin medhjælper med.

Sort uheld

Claus Brokholms arbejdsskade var sort uheld, der ikke kunne være undgået. Han tænker tit på, om han kunne have gjort det anderledes, men han har altid haft megen respekt for reb og dets kræfter.

»Jeg har altid haft meget fokus på sikkerheden. Når man har haft med dyr at gøre hele sit liv, så ved man, hvilke forholdsregler man skal tage på landbrugsbedrifter. Men det er træls, at der her er sket. Det har jo begrænset mine arbejdsfunktioner,« siger landmanden.

Claus Brokholms tommelfinger blev fundet af en patruljehund 20 meter væk fra, hvor det skete, men det var ikke muligt for lægerne at sætte den på igen.

Faktaboks

Claus Brokholm

  • 56 år gammel 
  • Har 35 malkekvæg
  • Har avlsheste og opstaldning
  • Mistet tommelfinger i arbejdsulykke
  • Fået 25 pct. af sin ulykkelsesforsikring i erstatning
  • Har en medhjælper

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle