Mindre end to procent af landbrugsjorden er udenlandsk ejet

En længe ventet statistik over udenlandsk ejerskab af dansk landbrugsjord er netop blevet offentliggjort. 

Danmarks Statistik har netop offentlig en ny statistik over udenlandsk ejerskab af dansk landbrugsjord.

Den viser, at langt det meste landbrugsjord i Danmark ejes af privatpersoner, nemlig 83 procent. Blandt øvrige ejerformer dominerer selskaber med 12 procent af landbrugsjorden.

Kun knap to procent af Danmarks landbrugsjord er ejet af udenlandske statsborgere eller udenlandske virksomheder. Den mest betydende nation blandt de udenlandske ejere er Nederlandene, som ejer 79 procent af den udenlandsk ejede jord. Herefter følger Tyskland med 11 procent af den udenlandsk ejede jord.

Den nye statistik dækker perioden 2020-2022. Fremadrettet skal der udkomme en ny statistik hvert år.

Fødevareminister Jacob Jensen meldte i efteråret 2023 ud, at han ville tage initiativ til, at der etableres en fast oversigt eller statistik med registrering af udenlandske opkøb af dansk landbrugsjord. Det skete efter afrapporteringen fra en tværministriel arbejdsgruppe om udenlandsk ejerskab af landbrugsejendomme, der blev nedsat i 2021. 

Et register over ejere af dansk landbrugsjord har været et ønske i mange år. 

Statistikken er blevet til ved at samkøre samkøre Landbrugsstyrelsens kortdata og Geodatastyrelsens ejerfortegnelse med både CPR- og CVR-registret. Det har Troels Pade, der er kontorchef hos Danmarks Statistik oplyst til Magasinet Landbruget Rundt udgivet af Nybolig Landbrug. 

Fortsat mørketal

Men selv med den nye årlige statistik vil der fortsat være et mørketal. 

Statistikken kan nemlig ikke korrigere for selskabslovens rammer for registrering. Loven gør det muligt for selskaber ikke at registrere deres reelle ejere, men blot at registrere medlemmer af deres direktion. Dermed er der fortsat ikke fuldt overblik over, hvordan ejerskabet præcist fordeler sig på selskaber og på personligt ejede landbrug.

- Vi anvender udelukkende eksisterende registeroplysninger. Hvis Erhvervsstyrelsens deltagerregister ikke har oplysninger om de reelle ejere, kan vi heller ikke vise det i statistikken. De vil i stedet blive opgjort som ukendt, siger Troels Pade til Landbruget Rundt.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle