Lynhurtig test for yverbetændelse er på vej
Ny test for yverbetændelse giver diagnose og behandlingsforslag, før koen er ude af malkestalden. Testen klar til brug om cirka to år.

Et par dråber mælk på en lille chip, når koen kommer til malkning. Og før hun er ude af malkestalden igen, bipper din mobil med svaret på, om der er tale om yverbetændelse - om den skal behandles – og i så fald med hvilket præparat.

Sådan beskriver Landbrugsinfo en test for yverbetændelse, som er under udvikling og som kan lette arbejdet med sygdommen gevaldigt. Ifølge Susanne Ida Fisker fra Dianova, som står i spidsen for udviklingen af testen Cowside Diagnostics, kan testen være på gaden om halvandet år.

Samler data for koen

Udover at give et hurtigere svar på hvilken bakterie, der er tale om, henter testen data fra Kvægdatabasen og samler alle de væsentlige parametre, der skal til for at træffe beslutning om behandling. Eksempelvis tager den højde for koens alder, hvor i laktationen koen er, celletal, hvad koen tidligere har været behandlet for og med hvilket præparat. Ud fra alle disse informationer angiver den et forslag til behandling ud fra en række guidelines. Hvis koen altså skal behandles.

”Testen bliver virkelig en game changer i diagnostikken og behandlingen af yverbetændelser, fordi man langt hurtigere kan træffe beslutning om, hvorvidt man skal behandle eller ej - og ikke mindst kan man behandle med det rigtige præparat med det samme,” lyder det fra Susanne Ida Fisker.

En anden fordel er, at besætningsdyrlægen med adgang til analysedata kan få bedre indblik i, hvad der rører sig i besætningen.

Sådan gør man

I praksis består testen af en chip. Efter at have påført nogle dråber mælk på chippen, stikker man den i et tilhørende bærbart apparat, som er forbundet til malkerens smartphone via bluetooth og placeret et sted i malkegraven – for eksempel på stangen med spande til malkekludene. Efter at have samlet data og analyseret, tikker resultatet efter nogle få minutter ind i en app på mobilen. Alt sammen inden koen er ude af malkestalden igen.

Ifølge Susanne Ida Fisker kommer prisen pr. test til at ligge under 100 kr.

Bag udviklingen af Cowside Diagnostics står SEGES, Dianova og DTU.
GUDP yder økonomisk støtte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.