Mælkeproducenter dropper malkerobotter

De danske mælkeproduktioner udskifter i stigende grad malkerobotterne til fordel for menneskelig arbejdskraft, viser tal fra landbrugets videncenter Seges.

De danske mælkeproduktioner udskifter i stigende grad malkerobotterne til fordel for menneskelig arbejdskraft, viser tal fra landbrugets videncenter Seges.

På en gård i Dronningelund i Nordjylland går malkekøerne ikke længere ind til malkerobotter, når deres yver skal tappes for mælk. Det sker i dag via malkemaskiner sat på med god, gammeldags menneskelig arbejdskraft.

For to år siden droppede mælkeproducent Martin Olesen sine fire malkerobotter og ansatte i stedet for en ekstra arbejdsmand til sin malkestald. En beslutning, som han bestemt ikke har fortrudt.

”Jeg har sparet en hel del penge på både strøm og vedligeholdelse ved at udskifte malkerobotterne. Og jeg har faktisk øget antallet af malkekøer og dermed også øget min indtjening,” siger den nordjyske mælkeproducent til Foodculture.dk.

Robotter på tilbagetog

Martin Olesen er langt fra den eneste mælkeproducent, der har valgt at udskifte sine robotter med menneskelig arbejdskraft.

De nyeste tal fra Seges viser, at antallet af malkerobotter i Danmark i stigende grad bliver udskiftet på grund af manglende fleksibilitet og for store driftsomkostninger i produktionen.

”Vi oplever en del mælkeproducenter, der overvejer at omlægge deres produktion og droppe malkerobotterne. Men i stedet gør de brug af store malkestalde eller malkekarruseller. Det kan nemlig både have nogle økonomiske fordele og nogle arbejdsmæssige fordele, når der er tale om store mælkebedrifter,” pointerer specialkonsulent Per Justesen fra SEGES.

Danmark er foregangsland

Tallene fra Seges viser, at tendensen med at droppe malkerobotterne i Danmark for alvor satte ind i år 2011. Danmark har tidligere været et af de lande i Norden, som har gjort mest brug af malkerobotter i mælkeproduktionen. Men år 2011 knækker den kurve, og nu er antallet af de såkaldte automatiske malkesystemer lavere i Danmark sammenlignet med de øvrige nordiske lande. Og den igangværende tendens vil fortsætte i fremtiden, mener Per Justesen.

”Jeg tror helt sikkert, at vi vil opleve flere danske mælkeproducenter der dropper robotterne fremover og erstatter dem med andre produktionsmetoder. Særligt de store bedrifter, som der givetvis kommer flere af fremover, kan nemlig have store fordele af det skift,” udtaler Per Justesen til Foodculture.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.