To mælkeproducenter taber til 3F: Sympatikonflikt er lovlig

To mælkeproducenter har tabt principiel sag ved Arbejdsretten.

To mælkeproducenter har tabt en sag i Arbejdsretten, der afgør, at en sympatikonflikt mod de to mælkeproducenter Tage Laustsen, Løgumkloster og Lars Kristensen, Karup, er i overensstemmelse med de danske regler på området.

De to har nægtet at indgå overenskomst med 3F, og fagforeningen har på deres side varslet sympatikonflikt mod mælkeproducenterne. Det kunne betyde, at mælkeproducenter var forhindrede i at levere mælk til danske mejerier.

3F er pt. i gang med at få større mælkeproducenter til at tegne overenskomst - og med Arbejdsrettens afgørelse har fagforeningen bedre muligheder for at lægge pres på mælkeproducenterne.

Mælkeproducenterne har argumenteret for, at sympatikonflikten ville være i strid med proportionalitetsprincippet, fordi den ville føre til deres konkurs. Det er Arbejdsretten uenig i.

"Arbejdsretten finder det ikke godtgjort, at de varslede sympatikonflikter har et sådant omfang, at de fuldstændigt vil afskære klagerne fra at afsætte deres mælk, herunder i givet fald til udlandet", skriver Arbejdsretten, som ligeledes ikke mener, at mælkeproducenterne ville være tvunget til at bortskaffe den mælk, som eventuelt ikke kan afsættes, på ulovlig måde.

Den ene mælkeproducent har over for retten sagt, at Arla "advarede ham imod at sælge mælken til andre, da det ville medføre en stor bod," fremgår det af referatet i dommen.

Lavere startløn er problem

Af dommen fremgår det, at en af mælkeproducenterne ikke ville indgå overenskomst, fordi det forhindrer en lavere startløn over for udenlandske ansatte og unge med startvanskeligheder.

"Mange af hans medarbejdere kommer fra udlandet og har ofte ingen uddannelse i forvejen, ligesom de ofte ikke har arbejdet i landbruget før. De kan heller ikke sproget. Hvis han indgik overenskomst, ville startlønnen for disse medarbejdere være for høj", fremgår det af dommen.

Den anden mælkeproducent siger ifølge Arbejdsretten:

Mælkeproducenten har "forklaret bl.a., at han ikke ønsker at indgå overenskomst med 3F, fordi de unge med særlige behov, som kan arbejde i hans virksomhed, i givet fald skal have en startløn på 135 kr. i timen. De kan komme op på 146 kr. i timen som uddannede landbrugsmedhjælpere. Lønforskellen er så lille, at det fjerner de unges motivation for at blive bedre og gå i gang med en uddannelse."

I en pressemeddelelse er Landsforenigen af Danske Mælkeproducenter lodret uenige med Arbejdsretten:

"Sympatikonflikten betyder, at de to producenter reelt ikke kan sælge deres mælk, og dermed kan de vælge mellem at gå fallit eller indgå overenskomst", skriver LDM i en kommentar.

En sympatikonflikt er for vidtgående, mener LDM.

"Arbejderbevægelsen har i forvejen kraftige redskaber til legalt brug for at få gennemført deres ønske om overenskomst, men det er hidtil uset, at en erhvervsdrivende kan fratages hele sit eksistensgrundlag", mener foreningen.

Arbejdsrettens afgørelse er endelig i det danske arbejdsretssystem, melder LDM.

"Det er foreløbig umuligt at overskue konsekvenserne af den afsagte dom. Hvis 3F fortsætter deres jagt på danske mælkeproducenter, kan det hurtigt betyde, at der bliver etableret en motorvej for mælk ud af landet med tilsvarende tab af danske mejeri-arbejdspladser til følge", mener foreningen.

"Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter blander sig ikke i ansættelsesvilkår. Kulturen i landbruget har altid været præget af ansættelser på basis af aftaler mellem landmand og medhjælper. Sådan er det stadig langt de fleste steder, mens andre har valgt at tegne overenskomst. LDM støtter medlemmernes frie ret til selv at vælge, hvordan man organiserer sin bedrift", skriver foreningen videre.

Hos 3F vækker afgørelsen glæde.

"Vi er meget tilfredse med dommen fra Arbejdsretten, der helt svarer til vores forventninger. Vi har fulgt spillereglerne. Og vi fortsætter nu vores arbejde med at skaffe medarbejderne uanset deres nationalitet hos de to landmænd overenskomst og dermed bedre løn- og arbejdsvilkår", siger Peter Kaae Holm, formand for Den Grønne Gruppe i 3F til Fagbladet 3F.

Landbrugsavisen.dk arbejder på at få en kommentar fra mælkeproducenternes advokat, Jacob Sand.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.