Majs og klima: Varme giver højere udbytte, men pas på kvaliteten

Sol er vigtigere end varme for majsens kvalitet.

Siden 1995 er udbyttet i majs steget med 86 foderenheder per hektar om året. Det er nærliggende at knytte sammen med, at antallet af mejsvarmeenheder er steget med 122 årligt i samme perioden. På det punkt er klimaforandringerne altså ikke en ulempe for kvægbruget, men man skal samtidig have øje for majsensilagens kvalitet, som er afgørende for mælkeydelsen, fastslår landskonsulent Martin Mikkelsen, Seges Innovation.

I majs handler kvalitet om det tungt fordøjelige ligning og dermed NDF, altså fordøjelige cellevægge.

- Det ideelle vejr er solrigt vejr, der ikke er for varmt og tilpas med vand, siger Martin Mikkelsen.

Varme kan give højere udbytter, men lavere kvalitet, for høje temperaturer øger indholdet af lignin

Megen sol vil til gengæld give mindre ligning og flere fordøjelige cellevægge, fastslår han.

Endelig har vandforsyningen betydning for kvaliteten

- Vandmangel giver mindre ligning og flere fordøjelige cellevægge, altså let fordøjeligt foder, forklarer Martin Mikkelsen.

Sådan gik det

Kigger man tilbage på 2023-høsten, var udbyttet stort, fordi der var vand nok i juli og august og høje temperaturer i september. Så kvaliteten var på det jævne.

Året før, 2022, var der til gengæld en kanon kvalitet, men ringere udbytte. Der var nemlig tørke i august og meget sol i september.

Noget af det, der følger med klimaforandringerne, er mere ekstremt vejr. Der vil være flere perioder med meget regn og flere perioder helt uden. Hvis man kan kunstvande, kan man styre vandingen for at sikre udbytte og kvalitet.

Ifølge Martin Mikkelsen giver vanding før blomstring de største merudbytter.

- Det giver mest smæk for skillingen at vande først på sæsonen. Man skal være klar til at vande i juni og juli, for det er vigtigere at vande majs end slætgræs i en ekstrem sommer, for majsen skades varigt af tørke, mens græsset kan komme igen, fastslår han.

Martin Mikkelsen anbefaler at bruge vandingsmodulet i FarmTracking, så man får prioriteret vanding rigtigt især i ekstremt tørre perioder.

Med højere temperaturer, skal man også være mere opmærksom på det rette høsttidspunkt.

- Afmodningen sker hurtigere i et varmere klima, og så er vinduet for høst ikke så stort, siger Martin Mikkelsen.

Vær omhyggelig med tørstof

Kvælstof til majs

  • Tilfør kvælstof, så der er 70 gram råprotein per kilo tørstof i ensilagen, det gavner økonomien og mindsker kvælstofudvaskningen. 
  • Ingen gylle til majs efter kløvergræs med over 10 procent kløver
  • 30 kilo kvælstof mindre ved placering af gylle
  • Tjek N-behov i MarkOnline og brug gylleanalyser
  • Anvend tidspunkt og teknik som giver god markeffekt
  • Omfordel kvælstof i marken efter biomassekort fra tidligere årContent...

Seges Innovation anbefaler at høste med et tørstofindhold på 30-34 procent vand. Men to tredjedele af analyserne af ensilage i 2023 viser, at tørstofprocenten ligger over 35 procent og i knapt en fjerdedel endda over 39 procent.

- Man høster lidt mere, når tørstofprocenten bliver højere, men det giver dårligere stabilitet i ensilagen, dyrene æder mindre og giver mindre mælk, så det koster landmanden penge, at lade majsen stå for længe, siger han.

70 gram råprotein

Samtidig med, at det er vigtigt at lave store udbytter, skal man sikre en lille kvælstofudvaskning. Fra 2027 kan der være en udvaskningskvote, og majs er den afgrøde, som i dag har den højeste beregnede udvaskning per hektar. Et af de mange værktøjer, der skal tages i brug er, at majsen skal gødes så der ikke er mere end 70 gram råprotein per kilo tørstof.

- Det giver også den bedste økonomi, indskyder Martin Mikkelsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.