Naturplejer har mistet ni kreaturer: - Det må være en ulveflok

En formodet ulveflok har været på spil i Blåvand lige op til et sommerhusområde. Tre kvier er ulvedræbt, seks er skambidt og aflivet og to mangler.

Det var en grim oplevelse, da Hans Christian Riggelsen kom til et af de områder, hvor hans kvæg driver naturpleje på militærets arealer ved Blåvand.

Alt tyder på, at ulve har været på spil, og han har mistet ni dyr siden i går tirsdag. 

Tre af kvierne er blevet dræbt af de formodede ulve, seks er skambidt og aflivet mens to dyr endnu ikke er fundet.

- Naturstyrelsen har lige været her og tage DNA-analyser, så vi kan få sikkerhed for, at det er ulve, men vi ved, at de er i området, forklarer han. 

Det er ikke smådyr, ulvene har kastet sig over. Det er ungkvæg på 250 kilo, og derfor mener han også, at ulvene har jaget i flok, for at de kunne skade kvæget i så høj grad. 

Hegnet omkring forsvarets arealer, hvor dyrene græssede, er et totrådet hegn. Der er ikke tilskud til ulvehegn i området, og der gives heller ikke tilskud til at beskytte kvæg, da de ikke formodes at være byttedyr for ulve. 

- Når ulvene kan tage dyr på 250 kilo, hvad så med mennesker? De her dyr går lige op til et sommerhusområde. Jeg håber politikerne kommer på bedre tanker, og vi får lov at skyde nogle ulve. Bestanden burde blive reguleret, siger Hans Christian Riggelsen. 

Indtil videre har han taget alle dyr fra området hjem til Bredebro for ikke at miste flere. 


Billedet viser reterne efter et ulveangreb på kvæg.

Flere angreb

Jakob Ladefoged, der har hjulpet Hans Christian Riggelsen med at fjerne de døde og aflivede dyr, har også kvæg ved Blåvand og har oplevet ulveangreb i sidste uge. 

- Vi har døjet med ulve i tre år og været oppe om natten og jage dem væk, fortæller han. 

Sidste år lavede han en ulvesikret indhegning, hvilket betyder, at han skal jage dyrene ud og ind hver morgen og aften.

- Det tager en time ekstra om dagen, siger Jakob Ladefoged.

Selv om hegnet er firetrådet vil Miljøstyrelsen angiveligt ikke anerkende, at hegnet er ulvesikret, da der er 35 centimeter og ikke 30 centimeter mellem to af trådene. Derfor vil Jakob Ladefoged nu forbedre det med en ekstra tråd mellem de to øverste, selv om han har svært ved at se, hvordan en ulv skulle kunne presse sig igennem trådene. 

Ud over hegn har han monteret 10 ulvelamper på de 2,5 kilometer ulvehegn.

- Jeg synes ikke, vi kan gøre mere, siger han. 

Indhegningen kostede over 100.000 kroner, og det hele er for egen regning.

Jakob Ladefoged undrer sig over, at kvægbrugere ikke kan få tilskud til ulvehegn med begrundelsen, at kvæg ikke er byttedyr. 

- Naturstyrelsen har også haft angreb på kvæg, men alligevel vil myndighederne ikke anerkende, at kvæg er byttedyr, siger han. 

Det seneste formodede ulveangreb tyder på at ulvene har jaget i flok, mener han.

- Ellers kan en ulv, der størrelsesmæssigt er halvanden gange så stor som en schæferhund, ikke gøre så stor skade på kvæg, som vi har set, siger Jakob Ladefoged. 


Billedet og skaderne på dyret tyder på, at en ulv har bidt sig fast i benet, så en anden kunne angribe i siden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.