Nyt staldbyggeri til 20 jerseykøer: Genfinder charmen ved gammeldags kvægbrug

Jysk landmand får kombinationen af pædagogik og landbrug til at gå op i en højere enhed gennem nyt staldbyggeri, hvor 20 kommende jerseykøer skal hjælpe plejefamilien i arbejdet med unge mennesker.

Ole Christensen er landmand og bor på Foragergaard lidt uden for Nørre Nebel i Jylland sammen med sin familie. 

Gennem flere år har Ole Christensen og hans kone været plejeforældre for behandlingskrævende unge mennesker. 

Dyr har altid været en del af arbejdet med de unge mennesker og det nyeste tiltag er en ny staldbygning, der skal huse 20 jerseykøer. En investering til omkring en halv million. 

Kvægbrug på gammeldags facon

Ole Christensen har tidligere været driftsleder på et større kvægbrug i nærheden, hvor han stadig har nogle jerseykøer gående, der er hans egne.

"Jerseykøer betyder meget for vores familie. Hvert år samles hele familien til udstilling på dyrkue. Selv vores voksne børn kommer hjem for at være en del af det", siger Ole Christensen. 

Derfor er det også en selvfølge, at det nye lille staldbyggeri skal huse omkring 20 jerseykøer, når det engang står helt færdigt. 

Byggeriet består af en rundbuehal fra Futura, der selv har været ude og rejse bygningen op.

Familien har selv stået for arbejdsopgaver som udgravningen, sokkelarbejdet og tilslutning af vandforsyning. 

Det er en bevidst strategi, at det meste af staldbyggeriet skal ske for egen hånd i samarbejde med egne børn og familiens nuværende to plejebørn. 

Rundbuehallen er åben i den ene side med udvendigt foderbord. Overfor foderbordet vil der være æde-/malkepladser inddelt med vendsysselbindsler.

I den anden ende af stalden vil der være dybstrøelse, der kommer til at udgøre to tredjedele af hele staldarealet, og skal fungere som hvileareal. 

Gennem stalden vil der være en lille malkegang, hvor malkevognen kan komme igennem.  

Malkningen af de 20 jerseykøer kommer til at foregå med et rørmalkesystem, hvor man sætter sig ned mellem to køer og skiftevis påsætter malkesættet. Lidt ligesom at malke køer i en gammeldags bindestald. 

Ole Christensen værdsætter den gammeldags måde at gøre det på, så der bliver mere håndtering og nærvær ved dyrene. Både for familien selv, men især også for deres plejebørn, der har brug for ekstra gode oplevelser i hverdagen. 

Stor interesse fra landbrugselever

Staldbyggeriet på Foragergaard har afledt stor interesse fra flere kanter. 

Landbrugselever har kontaktet Ole Christensen med et ønske om, at han kommer ud og fortæller om hans nye byggeri og rentabiliteten af det. 

"Mange unge mennesker brænder for selvstændighed, men det kan være svært at overtage bedrifterne med over 500 køer, hvor de risikerer at sætte sig for dyrt" fortæller Ole Christensen. 

Ole Christensen forstår derfor godt, hvis unge landbrugselever er interesseret i andre muligheder, hvor de stadig kan udleve drømmen om egne køer og samtidig få en sund økonomi ud af det.

Landmanden fra Nørre Nebel ser det som en mulighed for de unge mennesker at starte mindre op med en lille besætning på fx 100 køer og så støtte økonomien med et deltidsjob ved siden af, fx på en nærliggende maskinstation.

Derefter kan den lille besætning udvides med årene og ende med at blive et rentabelt fuldtidsarbejde, hvis omstændighederne er til det. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.