Ostehandlere bygger mejeri: Vil starte bevægelse af gårdmejerier

Ejerne af Ostebørsen går nu selv ind i produktion af oste. Første spadestik til et mikromejeri ved Slagelse blev taget i fredags.

”Den varierede smagsoplevelse og mangfoldighed i produktionen af oste er gået tabt i Danmark. Den vil vi gerne være med til at genskabe.”

Det fortæller Birgitte Kastrup, medejer af Ostebørsen, til landbrugsavisen.dk som begrundelse for at Slagelse-virksomheden nu selv går ind i mejeridrift og produktion af oste.

Et vigtigt skridt blev taget i fredags, da første spadestik blev taget til et mikromejeri, som er et samarbejde mellem en lokal landmand og Ostebørsen.

Import af oste i 30 år

 ”Vi har været i branchen i 30 år, og det er en gammel drøm for os at producere vores egne oste, og nu skal det altså være” fortæller Birgitte Kastrup, der sammen med Henrik Kastrup er ejere af Ostebørsen.

Virksomheden har i ca 30 år importeret oste fra gårdmejerier i Europa til danske detailbutikker og restauranter. Desuden har Ostebørsen to osteforretninger.

Salget omfatter i alt 45.000 kg pr. uge – og i fremtiden må virksomhedens egen osteproduktion meget gerne komme til at fylde rigtigt meget.
 

Mælk af særlig kvalitet

Produktionen i det nye mikromejeri skal i første omgang omfatte ikke-pressede oste. Og den leverede mælk skal være af en særlig kvalitet. Planen er en mælkeleverance på 15.000 liter om ugen.

”Vi har nogle tanker om, at det betyder noget for mælken, hvordan man behandler dyrene, og i sær hvordan de bliver fodret. Og heldigvis har den landmand, vi laver aftale med, det samme syn på tingene,” siger Birgitte Kastrup.

Planen er at køerne skal gå på græs på et areal ved Tude Ådal, hvor der er særlig muligheder for at de kan græsse vilde urter, græs og blomster.
 

Produktion i gang i efteråret

Det nye mikromejeri skal efter planen være i sving til efteråret, og i tilknytning til mejeriet opføres et slags oplevelsescenter for oste bestående af butik, undervisningslokaler, kølerum til grossistvirksomheden og cafe. I alt skal der bygges på 1.500 kvadratmeter.

Selve mikromejeriet ved Vemmelev i Vestsjælland er en investering på ca. to millioner kr.
 
”Det er dyrt at bygge et mejeri, og det er selvfølgelig en lille skala, vi starter i. Men vi har set, at det kan lade sig gøre at producere fantastiske oste på små mejerier, ja selv midt inde i London – og det er blandt andet det, vi er inspireret af.
 
Når vi har fået vores mikromejeri i gang, er det vores mål at få gang i en bevægelse af mikromejerier i Danmark. Vi vil gerne hjælpe andre med at etablere et mikromejeri ved at de kan besøge vores produktion og blive inspireret.

Vi vil jo gerne have genskabt den mangfoldighed inde for oste, som vi synes er gået tabt i Danmark,” siger Birgitte Kastrup.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.