Af Naja Christensen Thomsen, juniorkonsulent i kvæg, Velas
Variationen mellem mælkepulvertyperne på markedet er stor. Mælkeerstatninger er som regel baseret på mælkeprotein fra skummetmælk og valle, men en del mælkeerstatninger indeholder også vegetabilske proteinkilder som hvede- og sojaprotein. Vegetabilske proteinkilder udnyttes ikke lige så godt af kalven som mælkeproteiner – mest udtalt er det for kalve under tre uger.
Kast et blik på indlægssedlen, og vælg mælkeerstatningen ud fra, hvilke kalve den skal tildeles. Hvis du har udfordringer med kalvene, bør du vælge de bedre typer med en høj andel fedt og protein (skummetmælksbaserede), da det direkte vil medføre en bedre trivsel hos dine kalve. For ældre kalve på 6-8 uger, kan billigere vallebaserede løsninger bruges i en fravænningsstrategi, da kalven hurtigere vil føle sult efter mælkefodringen og derfor motiveres til at indtage mere tilskudsfoder.
Kommentarer