Rådgiver: Vælg græsblanding, så den kan ligge et år ekstra

Med et tilskud på 1.500 kroner per hektar for at lade græsmarken ligge et fjerde år, gør det attraktivt for mange kvægbrugere.

Hvem vil ikke gerne have 1.500 kroner i tilskud, lavere etableringsomkostninger og mere gødning i jorden?

Mange ting taler efterhånden for at lade græsmarken ligget et år ekstra, altså typisk et fjerde år. Det mener kvægrådgiver John Jensen, KvægRådgivning Danmark, der mandag deltog i en foderdag på Gelstedgård på Fyn.  

- Det nye tilskud på 1.500 kroner per hektar for at lade græsmarken ligge et år mere, gør det mere attraktivt at vælge den løsning, og tilskuddet kan betale for et eventuelt udbyttetab, siger han. 

Vil man kunne lade græsmarken ligge længere, skal man fra starten vælge en græsblanding, der er egnet til det. Det vil typisk være de mere svingelrige blandinger. 

- Svinglerne kan holde noget længere end rajgræs. De konkurrerer ikke så hårdt med kløveren i starten, men de giver en passende konkurrence i år tre og fire, når rajgræsset er væk. Svingel gør en græsblanding mere homogen hele vejen igennem, siger John Jensen. 

Det højere kløverindhold hen mod slutningen forsyner marken med noget kvælstof, som man så sparer i den følgende afgrøde. 

- Det betyder noget, nu hvor gødning er blevet så dyrt, siger John Jensen. 

Desuden vil et ekstra år reducere etableringsomkostningerne.

- Etablering er ikke gratis. Det er rart at kunne dele omkostningen ud over et ekstra år, tilføjer han.

Et år ekstra går måske ikke hos kvægbrugere med de allermest græsrige rationer.

- De blandinger, der kan ligge længere end tre år, er lidt mere tungt fordøjelige, men jagten på fordøjelighed i foderet kan altså også kamme over, siger han. 

Grovfodermødet var arrangeret af Velas i samarbejde med KvægrådgivningDanmark, DLG og DLF
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.