Sådan forebygger du ketose hos malkekøer

Op mod 40 procent af vores ældre køer står med subklinisk ketose.

Af Rasmus Kjærgaard Wielandt, kvægrådgiver, LandboNord

Hvad er ketose? Ketose skyldes oftest negativ energibalance i start laktationen, hvilket medfører mobilisering af energi fra fedtdepoter - fedtdepoterne nedbrydes til fedtsyre.

I forbindelse med denne mobilisering og optag af fedtsyre vil der blive dannet ketonstofferne acetone og β-hydroxibutyrat, som udskilles i blodet. 

Ketose medføre ofte negative konsekvenser såsom reduceret foderoptag, nedsat ydelse, dårlig reproduktion og øget infektions risiko.

  • Primær ketose. Opstår i startlaktationen, grundet negativ energibalance. Dette vil stimulere en stærk mobiliseringen af fedtsyre fra fedtdepoterne.
  • Sekundær ketose. Forårsaget af en anden sygdom, som sænker foderoptagelsen. Den reducerede foderoptagelse vil medføre en negativ energibalance og dermed en øget mobilisering af fedtsyrer fra fedtdepoterne.
  • Smørsyreketose. Ensilage med et højt indhold at butyrat, fodermidler med højt indhold af sukker, såsom melasse og roer kan medføre øget butyrat produktion i vommen. Det øgede optag af butyrat vil øge koncentrationen at β-hydroxybutrat i blodet og forårsage ketose.
  • Sultketose. Forekommer især ved dyr med dårligt huld og dyr med en lav foderoptagelse eller en foderration der har en for høj fylde.

Hvordan konstateres ketose?

Ketose kan konstateres ved at måle mængden af β-hydroxibutyrat (BHB) i mælken i forbindelse med ydelseskontrol fra RYK eller via strips under malkning.

En mere præcis måde er ved måling af pH i urinen. For at modvirke det høje pH i blodet udskiller nyrerne H+ i urinen, hvilket givet et højt pH i urinen.

I blandt andet USA og Sverige er det tilladt at måle pH i blodet, hvilket giver den mest præcise indikation på, om der er tale om ketose. 

Tabel 1. BHB-målinger i ydelseskontrol

Hvordan forbygges og reduceres graden af ketose?

Korrekt huld ved goldning. Fede goldkøer har større fedtdepoter og lavere foderoptag i start laktationen og vil derfor mobilisere mere energi fra fedtdepoterne - optimalt huld 3,5.

Korrekt goldkofodring skal skal sikre et højt foderoptag omkring kælvning og i start laktationen.

Goldkofodringen skal også forbygge mælkefeber, da risikoen for ketose stiger med 8,9 gange ved et tilfælde af klinisk mælkefeber.

Tilførsel af propylenglykol, der kan tilsættes direkte til foderet eller tildeles oralt. Propylenglykol hæver glukoseniveauet og modvirker derved ophobningen af ketonstoffer.

By-pass stivelse, der vil blive optaget direkte i tarmen, som glukose så som sodahvede og -rug, kan også have en forbyggende effekt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.