Sådan forebygger du sne- og frostskader på bedriften
I vejrudsigten er den grønne vinter aflyst, for der er frost og måske også sne på vej. Topdanmark anbefaler, at man forbereder sig på en rigtig vinter, for så kan man undgå meget besvær og ovenikøbet reducere risikoen for skader.

Når frost og kulde rammer Danmark, er der god grund til at holde øje med vandrør og andre udsatte rørføringer. Det bør landmændene være opmærksomme på.

For meget besvær kan undgås, hvis man er lidt forberedt og forudseende, påpeger forsikringsselskabet Topdanmark,

”Det er et problem, når vandrør og rør til foderanlæg, møgskrabere og gyllerør fryser til is. Efter de regnmængder, der er kommet siden nytår, kan man mange steder få store problemer, fordi der står vand i alle revner og sprækker.

Frosten og vandet kan man ikke gøre meget ved, men det er ofte de samme rør og afløb der fryser hvert år. Det er dem, man skal være opmærksom på,” siger Agronom Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Isoler på forhånd

Han opfordrer til, at man på forhånd isolerer rørene. Så kan man forhåbentlig undgå at stå i vintermørket med pandelampe og stive fingre for at fjerne sne og is og tø et frosset rør op.

Der, hvor man oplever problemer med frost udendørs, kan man isolere ved at lægge vintermåtter ud. Læg noget tungt på vintermåtterne, så de ikke blæser væk.

Brug ikke åben ild

Er der rør, der alligevel fryser, så anbefaler Svend-Anker Worm, at man tilkalder en VVS-installatør til at tø rørene op. Lad være med at finde på kreative løsninger med ukrudtsbrændere og lignende.

”Det kan godt tage installatøren et par timer før rørene er tøet op, men til gengæld sker det uden risiko for ødelagte installationer eller nedbrændte bygninger,” forklarer Svend-Anker Worm.

Pas på sneen på tagene

Ny sne er smukt hvidt og let, men ligger det i et tykt lag bliver det tungt og besværligt. Sne kan også fyge sammen og lægge sig i læsiden ved sammenbygninger og ved skotrender.

”Det udgør en særlig risiko for at bygningen giver efter for snemasserne. Lægger sneen sig på taget, så der er fare for snetrykskade, skal man fjerne sneen, hvis det er muligt.

Man kan også købe en snerydningsdækning, så problemet med og pligten til at rydde sneen ned fra taget er givet videre til forsikringsselskabet,” siger Svend-Anker Worm fra Topdanmark.

Nyd sneen

Med en snerydningsdækning, undgår man selv eller medarbejdere eventuelt skal op på taget. Det er selvfølgeligt også mulighed for at få en maskinstation til at udføre opgaven.

På trods af alle problemerne skal man huske at nyde lyset, de smukke snelandskaber og børnenes kælketur – altså hvis vejrudsigten holder, lyder det fra forsikringsselskabet.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.