Særlig genteknik gør køer resistente overfor alvorlig sygdom

Ved hjælp af en særlig teknik kan udvalgte gener i koen klippes ud og klistres på igen et andet sted. Det giver mulighed for at indbygge sygdomsresistens i koen.

Det er lykkedes kinesiske forskere ved hjælp af en såkaldt genkniv, kaldet Crispr/Cas9, at omplacere et gen i køer, så dyrene bliver resistente overfor tuberkulose.

Genet blev først klippet ud og derefter lagt ind i tomme ægceller, som udviklede sig til et embryon. Disse embryoner blev placeret i køer, og de elleve kalve som siden blev født var resistente overfor tuberkulose, skriver Vetenskapsradion under Sveriges Radio.

Forskerne så ingen forandringer i de nært beliggende gener. Det vanskeligt punkt ved denne teknik er ofte at indsætte nye gener, uden de spreder sig eller påvirker andre gener.

"Det her er vel gennemført forskning, som viser hvad man kan med den her teknik," siger Magnus Lundgren, forsker i mikrobiologi ved Uppsala Universitet, til Vetenskapsradion.

Han påpeger, at teknikken ikke er en form for genmodificering, idet man blot har taget et gen, som findes naturligt i koen, og flyttet det til en anden placering. Der er derfor nærmere tale om en form for avancereet avl, vurderer  han.

Lotta Rydhmer, professor i husdyravl ved Sverikes Lantbruks Universitet, siger, at der er et  stykke vej inden denne form for reproduktionsteknik for alvor bliver anvendelig. Således fik 400 køer tilført det omtalte embryon i det kinesiske projekt, men kun 11 kalve blev født. 

  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.