Stor grovfoderavl sidste år øger risikoen for selenmangel hos kalve
Selenmangel viser sig ved, at kalve bliver født og tilsyneladende er friske og raske. Efter få timer dør kalvene, tilsyneladende uden grund.

Af Ove Rugager Madsen, kvægbrugskonsulent, Velas

Der har været enkelte sager med typiske tilfælde af selenmangel.

Selenmangel viser sig ved, at kalve bliver født og tilsyneladende er friske og raske. Efter få timer dør kalvene, tilsyneladende uden grund. Det skyldes som regel en kombination af mangel på selen og E-vitaminer.

Det er ofte på let jord, man ser problemet. Men det kan også vise sig andre steder fx i forbindelse med naturpleje.

I 2019 var grovfoderavlen stor, og der blev avlet mange foderenheder. Derved kan der være sket en fortynding af mineralerne i grovfoderet, da der ikke bliver flere mineraler, fordi der er større avl. 

Tilkald dyrlæge når/hvis man ser de første dødsfald. Det er vigtigt, at køerne får et tilskud af selen med det samme. Ellers er der risiko for, at en meget stor procentdel af kalvene dør. I værste fald 100 procent- så tøv ikke.

Sprøjt græsarealerne med selen

Det er muligt at sprøjte græsarealerne med et selenmiddel og dermed hæve selenindholdet i græsset.

Bionutria sælger et selenmiddel, BioSelen 5, som kan udsprøjtes på græsset. Der udsprøjtes 1 liter pr. ha, et par gange hen over sæsonen.

Bioselen optages gennem bladene. Derfor er det vigtigt, at der er et rimeligt bladdækken inden det udsprøjtes. Aftal behandlingen med din planteavlskonsulent.

Udsprøjtning af selen fritager ikke for, at der skal tildeles en mineralblanding. Der kan evt. anvendes type 3 eller type U. Vær sikker på at dyrene optager mineraler.

Iblanding af fodersalt kan i visse tilfælde lokke dem til at tage mineraler. Det er helt normalt, at optagelsen er størst i foråret og efteråret. I sommeren falder optagelsen normalt til omkring en tredjedel.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.