Betalt indhold af MSD Animal Health

Systematisk vaccination: ”Nu mister vi ingen kalve 0-14 dage”

Hos Tanja og Jens Rasmussen ved Ribe var der for ca. et år siden problemer med kalvene. Kalvene blev ramt af diarré og fik lungebetændelse fra en tidlig alder. Tanja og Jens mistede mange kalve og var frustrerede over de mange behandlinger og døde kalve. I denne artikel kan du læse om, hvordan de, i samarbejde med dyrlægen, fik brudt den onde cirkel, og nu kan være stolte af ikke at have mistet en eneste spædekalv de seneste 8 måneder.

 

I foråret 2020 var det frustrerende at passe kalve i besætningen på Sønderfenner 4 ved Ribe. Uanset hvad, så fik alle kalve diarré og efterfølgende lungebetændelse. 1-2 kalve på under 14 dage døde hver måned. Diarréprøver viste hovedsageligt rotavirus, og vaccination af goldkøerne blev iværksat. Initiativet, der også fik sat fokus på råmælksforsyning, hjalp delvist, men kalvene fik fortsat lungebetændelse.

BRD-diagnostik hjalp til at lægge vaccinationsprogram

Blodprøver blev, i samarbejde med MSD Animal Health, udtaget af kalvene. Blodprøverne viste, at særligt luftvejsbakterien Mannheimia hæmolytica var til stede hos kalvene. Da kalvene fra en tidlig alder blev ramt af bakterien, var et alternativt vaccinationsprogram med goldkovaccination og efterfølgende aktiv immunisering, et vigtigt kort mod bakterien. Ved forsyning af råmælk fra vaccinerede køer samt vaccination af kalve i en tidlig alder, blev de dermed bedst beskyttet mod bakterien.

Dog ligger det allervigtigste argument i virkeligheden i selve glæden ved at arbejde med sunde og trivelige dyr fremfor syge kalve. 

Systematisk vaccination med hjælp fra dyrlægen

Skønt diagnostikkens klare resultater, der viste, at vaccination kunne være en god idé, var den praktiske udførelse af vaccinationen en stor forhindring. Tanja og Jens, som også er forældre til to små drenge, var rigeligt udfordret på tid, da de også havde mangel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor påtog besætningsdyrlægen Anne Skovbjerg fra Skovbjerg Dyrlægeteam sig opgaven med den praktiske udførelse af vaccinationerne. Det har haft den betydning, at Anne Skovbjerg nu besøger Tanja og Jens hver 4. uge og vaccinerer både kalve og goldkøer. Hun benytter sig af vaccinationslister i DMS, og hun sørger ligeledes for, at vaccinerne ligger klar til hende på den økologiske bedrift. ”Vi ville ikke få vaccineret, hvis vi selv skulle stå for det”, siger Tanja Rasmussen, som er glad for resultatet. ”Anne har ansvaret for vaccinationen, og det passer os rigtig godt.” Hun tilføjer: ”Vi ved, at vaccinationen ikke kan stå alene. Derfor har vi også ændret opstaldningsforhold, der betyder bedre luft omkring de nyfødte kalve. Tilsammen har det givet et stort løft til vores kalve.”

Sponsoreret MSD Animal Health
Dyrlæge Anne Skovbjerg fra Skovbjerg Dyrlægeteam hjælper gerne med opgaver som vaccination. ”Jeg træder gerne til og hjælper med basale opgaver, når der er behov for det”, siger Anne, der tilføjer: ”Mens jeg går rundt blandt kalvene, får jeg også syn for mange andre ting”.

Kan det betale sig?

Det er et økonomisk tilvalg at få dyrlægen til at vaccinere kalvene.  Og det gode spørgsmål er altid – kan det betale sig? Svaret kommer an på, hvordan regnestykket gøres op. Ét essentielt argument er de færre mistede kalve, men forud for dem går der masser af tid og spildte ressourcer ved at behandle syge kalve. De syge kalve har en ringere tilvækst, er ældre, inden de bliver malkekøer, og så producerer de desuden mindre mælk end dem, der som kalve var sygdomsfri. Dog ligger det allervigtigste argument i virkeligheden i selve glæden ved at arbejde med sunde og trivelige dyr fremfor syge kalve. Når disse argumenter tages i betragtning, er det iflg.  Tanja og Jens, det hele værd.

Stadig ikke i mål

På trods af den mærkbare forbedring hos de helt unge kalve, er Tanja og Jens stadig ikke helt i mål med de ældre kalve. Dog er der forhåbning om, at de sundere spædekalve, de forbedrede opstaldningsforhold og det tidlige vaccinationsprogram skal gøre kalvene mere modstandsdygtige overfor efteråret og vinterens udfordringer.

Sponsoreret MSD Animal Health
I den økologiske besætning er der mange ting at holde styr på, så Tanja er glad for hjælp fra dyrlægen. 

Ser du også det praktiske ved vaccination som en udfordring?

Hvis du også er interesseret i at forebygge diarré og lungebetændelse hos dine kalve ved brug af vaccination, så tag fat i din dyrlæge. Din dyrlæge vil kunne hjælpe dig med at få foretaget en diagnostisk udredning og vil kunne iværksætte den rette vaccinationsprotokol. Din dyrlæge kan også bidrage til den praktiske udførsel af vaccination alt efter behov.

Faktaboks

Jens og Tanja Rasmussen

Antal køer: 200

Race: Jersey

Ansatte (udover Tanja og Jens): 1

Emneord sponsoreret, MSD Animal Health, Kvæg, Diarré, lungebetændelse, vaccination

Betalt indhold af MSD Animal Health

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.