Af Lone Sylvest Søgaard, KvægNyt
Thomas Houmøller Søgaard, Tastum Jersey, sat¬ser bevidst på at gøre det så godt som muligt på flere afsætningskanaler for at undgå renracede jersey¬tyrekalve.
”Hvad nu hvis vi bare kørte fuldt skrald på køns¬sorteret sæd, så vi havde 200 kvier til salg, og mar-kedet lukker ned? Der er altid et marked for lak¬terende køer, mens markedet for kvier går lidt op og ned. Og det skulle være sært, hvis det hele går galt på én gang,” lyder argumentationen fra den økologiske mælkeproducent, der laver 70 kvier til eksport og 30 køer til salg om året.
Tre racer til krydsning
Hver år afsætter bedriften 230 krydsningskalve til en konventionel slagtekalveproducent, der la¬ver Dansk Kalv. De aftager både tyre og kvier, og Tastum Jersey går målrettet efter at levere stærke kalve til ham.
”Vi sælger dem først ved fire uger, og min su¬perdygtige kalveansvarlige, Sara Christiansen, læg-ger lige stor faglig stolthed i alle kalve,” fortæller Thise-leverandøren.
Vil gerne have Charolais-krydsninger
Slagtekalveproducenten vil gerne have Charolais¬krydsninger. Tastum Jersey selv bruger Angus og Murray Grey til egne krydsninger, som opfedes på naturpleje og lidt ringere græsmarker.
”Jeg synes, der er noget tilfredsstillende i ikke bare at lave mælk. Det er en god og sund udfor-dring, og så føjer det noget til historien om mælke¬produktionen. Det giver en mere hel fortælling, at vi også selv opfeder kalve og dermed følger dyrene til ende,” lyder det fra Thomas Houmøller Søgaard.
Faktaboks
STRATEGI PÅ TASTUM JERSEY
- 520 køer, livstidsydelse: 40.000 kg
- Samtlige kvier insemineres med køns¬sorteret sæd (KSS) 4 gange, herefter kødkvægssæd
- 45 pct. af køerne insemineres med KSS Jerseysæd
- 55 pct. af køerne insemineres med kød¬kvægssæd
- Ca. 230 Charolais-krydsninger, også kvier, sælges til slagtekalveproducent
- Ca. 60 ekstensive krydsninger og Jersey¬stude opfedes på ejendommen eller sælges til hobbylandmænd.
Relaterede artikler
Kommentarer