Udnyt mulighederne i dit automatiske vejesystem

Der er investeret mange penge i automatiske vejesystemer, som kan give kvægbrugere værdifulde oplysninger, men husk nu at bruge dem, lyder det fra kvægrådgiver Knud S. Hansen, SAGRO.

Af kvægrådgiver Knud S. Hansen, Sagro

I dag har rigtig mange kvægbrugere investeret i CowConnect eller andre vejesystemer, som automatisk opsamler en masse data om foderforbruget på bedriften. Men vi oplever også, at når det endelig kører, så får folk ikke lige brugt tiden til at udnytte alle informationerne.

Det er ærgerligt, at de ligger og drukner. Når man samler informationerne om, hvad man har brugt af fodermidler, op, kan man arbejde mere konstruktivt videre med dem.

Eksempelvis, når man nu helt præcist kender det daglige forbrug af foder, ser man også, at der er større eller mindre udsving fra dag til dag. For at få en mere retvisende endagsfoderkontrol er det oplagt at gøre det over f.eks. fire dage. Det bliver også mere retvisende når man dermed også tager mælkemængden som et gns. af fire dage.

Disciplin

Det er vigtigt at udnytte tallene, for man kan få en masse oplysninger uden at gøre en masse. Man skal jo ikke ud og veje og registrere, det er gjort, man har ofret penge på systemet, nu skal man bare høste frugterne også.

Det kræver selvfølgelig disciplin at sørge for, at man får registreret fodermidlerne rigtigt i systemet, og at det er de rigtige foderanalyser, der bruges samt at skifte foderanalyse ved skift fra en silo/stak til en anden. Ellers falder det til jorden, men den lille disciplin kan sikre, at det er nemt at arbejde med og høste mange vigtige informationer.

Hurtigt overblik

Har man sørget for at bruge de rigtige analyser – også ved skift af silo/stak, så er er det hurtigt at få vist et samlet forbrug over en periode eller f.eks. hvor meget, der blev opfodret af en given silo/stak eller slæt. Sammenligner man de opfodrede mængder med de opmålinger, man har foretaget, kan man se om der har været mere eller mindre i siloen/stakken. Ud fra det kan man forholde sig til, om der er et for stort ensileringssvind og gøre noget ved det fremadrettet, eller om man måske har over- eller undervurderet FEN/m3. Eller om driftsledelsen og management har været godt nok.

Resultaterne kan også give anledning til at overveje sortsvalg, afgrødevalg og meget andet.

Budget

Med et registreret foderforbrug, giver det et godt udgangspunkt til at kunne forklare, hvis forbruget ikke er som budgetteret. Fordelen er, at man ved, hvad man skal kigge efter. Et nøgletal som energiudnyttelsen vil blive den reelle og ikke en teoretisk, som man tit ser i regnskabet.

I sidste ende ligger der mange penge i at have informationerne og agere efter dem, og man bliver mere sikker på, at de handlinger, man foretager, er rigtige – man kører ikke bare ud ad en tangent ved en fejl.

Desværre er der lidt en tilbøjelighed til, at man bliver fascineret af systemet, når man køber det, men så glemmer at bruge det.

 

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.