Tørring af våde hestebønner kræver tålmodighed. Hestebønner er store frø, kræves der i plantørringsanlæg en lang tørretid, en stor luftmængde og en jævn luftstrøm for at få frøene ned på 14-15 pct. vand. Det kan være en fordel at fortørre i en tørrevogn inden de bliver lagt ind på planlageret. Også for at undgå, at hestebønnerne bliver mast og sætter sig fast i elevator og snegl. Afhængigt af temperatur og luftfugtighed kan frøene måske ikke nå lagerfasthed uden tilsætning af varme under tørringsprocessen. Så hav setup’et klar før tørring, så der hurtigst muligt begyndes på at få hestebønnerne tørret ned for optimal holdbarhed og kvalitet, skriver Kvægnyt.
Propionsyre – en effektiv metode
Et alternativ til tørring er propionsyrebehandling af hele hestebønner. Man kan enten spraye syren på frøene vha. doseringsudstyr eller ved grundig opblanding i fuldfodervogn. Uanset metode er det væsentligt, at syren dækker overfladen af alle frø og er jævnt fordelt i hele partiet. Hvor stor en mængde der tilsættes afhænger både af lagertid og vandindhold, men som udgangspunkt er det bedst egnet til hestebønner op til maks. 28 pct. vand.
Crimpning er mere risikabelt
Crimpning med ensilering er udbredt, da det er en relativt nem og hurtig metode, som typisk foretages af maskinstationen. Hestebønner til ensilering bør høstes tre uger før modenhed, og erfaringsmæssigt kan hestebønner høstes og ensileres, typisk i silopose, ned til ca. 30 pct. vand. Dog høstes hestebønnerne ofte for sent og med for lavt vandindhold, hvorved der nærmere er tale om en konservering, og hvor det bliver sværere at komprimere hestebønnerne tilstrækkeligt. Desværre giver syretilsætning ingen garanti for en tilfredsstillende holdbarhed.
Crimpning øger overfladen på hestebønnerne voldsomt, og derfor er det ikke realistisk at tilsætte nok propionsyre til at dække hele overfladen af frøene i en film af syre til at opnå en lang og stabil holdbarhed. Vælger man alligevel denne metode, er det helt afgørende for holdbarheden, at hestebønnerne opbevares lufttæt, og at der sikres en god fremdrift i stakken.
Tvivlsom effekt af toastning
Toastning sænker proteinets nedbrydning i vommen og øger derfor AAT-værdien i hestebønnerne. Men forsøg har ikke kunnet dokumentere, at det har nogen betydning for mælkeydelsen. Derfor bør man mest betragte toastning som en konserveringsmetode til at tørre hestebønnerne.
Kilde: Kvægnyt
Relaterede artikler
Kommentarer