Video: Økonomien ligger i pasning, naturpleje og snusfornuft

Dækningsbidrag: Det er ikke en kæmpe daglig tilvækst, der sikrer økonomien. Fornuftige foderomkostninger og betaling for naturpleje sikrer penge på bundlinjen.

Når man kigger på de økonomiske hovedtal hos Lars og Lena Pedersen, ligger dækningsbidraget flere hundrede tusinde kr. bedre end for en gennemsnitlig modelejendom af tilsvarende størrelse. Tallene i kødkvæganalysen fra Agrovi afslører også, hvor pengene ruller ind i regnskabet, selv om landmandsparret beskedent hævder, at de jo bare gør det, man skal. 

Foderomkostninger

Umiddelbart ligger foderomkostningerne kun en kende under gennemsnittet. Når man ser på, hvor meget kød, det bliver til, kan man til gengæld undre sig over, at de ikke er langt højere. Om sommeren går dyrene på græs, især naturplejearealer, og der ligger lidt af forklaringen. 

»Så lever de jo af det«, konstaterer Lars Pedersen og fortsætter:

»Vi søger selv MVJ-støtte på nogle af vores arealer, men vi får også penge for at græsse hos andre, der så selv henter tilskuddet hjem«.

Han får altså penge for at græsse. Det gør ikke alle, men der er faktisk også nogle, der får meget mere, end Lars Pedersen.

»Hvis jeg sendte dem til København, kunne jeg få det dobbelte, men jeg skal ikke have dyr, hvis jeg ikke kan se til dem hver dag. De arealer, vi lejer ligger maks. 3-4 kilometer væk, så jeg kan tilse alle dyrene hver dag på en time«, siger han. 

Kort afstand

Han har tidligere haft arealer, der lå 8-10 kilometer væk, selv det var for langt. 

»Der er vist mange, der glemmer at regne på, hvor meget det koster, når afstandene er store«, fastslår han. 
I sidste ende handler det dog om, at det er så overskueligt, at han kan passe dyrene godt. 

»Jeg har ikke år, hvor det glipper med, at de bliver drægtige. De får alle en kalv hvert år, og vi holder nøje øje med, at kalvene hurtigt får mælk fra moderen. Ellers sørger vi for, at det sker, så de hurtigt kommer i vækst, og om nødvendigt henter vi dem hjem«, uddyber han.

Køerne lever udelukkende af græs om sommeren. Ungdyrene på stald får lidt roepiller, når majsen slipper op. Kalvene får desuden lidt hjemmelavet kraftfoder i kalveskjul lige fra starten, så væksten kan komme godt i gang, og så de kender det, til når de senere skal på stald. 

»Jeg går meget op i, at der ikke er bratte foderovergange«, understreger han.

Se videoen her

Læs mere i Magasinet Kødkvæg, der udkom 24/7

 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.