Video: Før stamtavle og hold racen stærk

Faderskab: Alt for få fører stamtavle, mener Anni Assenbjerg, der peger på, at kendskab til genetikken kan føre til bedre avlsplaner og en stærkere race.

Lige siden Anni og Peter Assenbjerg startede med de fire kvier og en tyr i 1991, er Anni Assenbjerg gået op i avl. Der er hentet sæd hjem fra udlandet og valgt gode danske tyre som supplement til egne tyre. Enkelte gange er der også købt et par gode køer, og mange er insemineret.

- Lige fra kalvene er født, går jeg og holder øje med, hvem der skal videre i avlen og udstilles på dyrskue. Jeg går meget op i deres linjer og udtryk, men bestemt også i, at der er noget kød på dem. Det hænger nu også sammen, forklarer hun. 

Ser linjer og udstråling

Hun morer sig lidt over, at når en kunstner maler en ko, vælger kunstneren ikke altid den smukkeste i flokken set med hendes briller.

- Fagfolk ser tid anderledes på dyrene, smiler hun. 

Et andet kriterium er temperament. Det er man selv med til at forme ved at omgås dyrene, men nu og da dukker et dyr op, der er mere skør, end det er sjovt at omgås. Det kan smitte. 

- Det kan være godt for en flok på savannen, at der er et nervøst dyr, der opdager fare i tide, men det passer ikke i en kvægbesætning. Det er ikke sjovt at have nervøse dyr, så de ryger ud, siger Peter Assenbjerg. 

Næsten alle kvierne og de bedste køer bliver insemineret for at få dyr med stærke gener og at undgå indavl. De starter 1. april og fortsætter til 20. juni, og de, der ikke er blevet drægtige, kommer til tyr. 

- Jeg vil helst have kælvningerne fra 1. marts til 15. april. Det er erfaringen, at der er færrest problemer med yverspænding, før græsset gror på markerne, siger hun. 

Sensehub hjælper dem med at holde styr på brunsterne.

Klik her og se videoen

Læs hele historien i Magasinet Kødkvæg, der udkom 25. juli 2023

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.