Økologisk vinterraps fældet på Sjælland - håber på 30 hkg

Christian Mejnertsen fik onsdag skårlagt 40 hektar økologisk vinterraps af maskinstation. Han håber på et udbytte omkring 30 hkg pr. hektar.

Christian Mejnertsen, Holbæk i Nordvestsjælland, fik onsdag skårlagt 40 hektar økologisk vinterraps. Skårlægningen blev forestået af en maskinstation.

- Jeg dyrker linjesorten Butterfly, som ikke har resistens over for skulpeopspring, og her sker skårlægningen noget tidligere end sorter med resistens. 

Jeg kunne godt have ventet med skårlægning til den anden side af weekenden, men det er jo også et spørgsmål om, at det skal passe med skårlæggeren, og hellere for tidligt end for sent, fortæller Christian Mejnertsen.

Han har budgetteret med et udbytte på 15 hkg pr. hektar i rapsen. Marken lover dog meget mere end det, og den sjællandske økolog håber på i omegnen af 30 hkg pr. hektar.

En del af rapsfrøene har han solgt før høst til en pris på 650 kr. pr. hkg.

Du kan deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her

Christian Mejnertsens budget siger 15 hkg pr. hektar, men marken lover meget mere. Foto: Ole Høstrup

Ingen glimmerbøsser

Vinterrapsen kom godt fra start med såning 1. august i pløjet jord med forfrugt ærter. Der er tilført 60 kg N pr. hektar i gylle, og marken er radrenset to gange i efteråret. Derudover er marken ikke behandlet. 

Glimmerbøsser er ejeren sluppet for på grund det relativt kolde forår. Bladribbesnudebillens larve har han slet ikke fået kigget efter, for "der er jo ikke noget jeg kan gøre", siger han.   

Efter høst bliver marken tilsået med efterafgrøder, og til foråret med vårbyg.

Christian Mejnertsen fortæller, at han også vil dyrke vinterrraps til høst 2023, men derefter står det åbent med rapsen på grund af skærpede krav til anvendelse af ikke-økologisk gødning.

- Det er næsten ikke til at skaffe økologisk gylle på Sjælland, og biogasanlæg med økologisk linje vil jo tage tid at få bygget, forklarer han.

Christian Mejnertsen driver et markbrug på 300 hektar. Han lagde bedriften om til økologisk drift med start i 2017. 

Øko-vinterrapsen kan ikke sige sig helt fri for en god buket kamiller. Foto: Ole Høstrup 

 

Maskinstationen Trehøjegård havde onsdag to MacDon skårlæggere med henholdsvis 20 og 25 fods skærebord på job ved Holbæk. Foto: Ole Høstrup

To skårlæggere på job

Rapsmarken hos Christian Mejnertsen skårlægges af maskinstationen Trehøjegård, og det er medejer Ole Høstrup som er pilot i MacDon skårlæggeren med 20 fods skærebord.

- Det er første rapsmark, vi skårlægger i år. Der er nogle kamiller i marken, men ellers står den fint, synes Ole Høstrup.

Sideløbende med 40 hektar vinterraps hos Christian Mejnertsen skårlægger Trehøjegård også 40 hektar vinterraps hos en nabolandmand. Derfor har maskinstationen denne dag sendt to skårlæggere på arbejde ved Holbæk.

Med de indsendte fotos deltager Ole Høstrup i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

 


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Emneord Skyd Høsten 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.