Afgrøderapport: To store kornlande sluppet billigt fra kaotisk såning i efteråret

I to store europæiske landbrugslande har nedbøren har kun været det halve af normalen i oktober og november og har stort set ikke haft negativ effekt på såarbejdet.

I store dele af Europa har efteråret været usædvanligt vådt, og landmændene har oplevet en til tider kaotisk efterårssåning.

Men to lande er alligevel sluppet relativt billigt på den konto, fremgår det af EU-Kommissionens MARS-rapport for november, der gennemgår afgrødernes status.

I det meste af Frankrig og i de vigtigste landbrugsområder i Storbritannien har forholdene nemlig været gunstige for markarbejde i oktober og november. Nedbøren har kun været det halve af normalen og har ikke haft negativ effekt på såarbejdet.

Modsat har især det nordlige Tyskland, det nordlige Polen og Litauen i oktober og november været ramt af store nedbørsmængder, som har udsat markarbejdet. Især for raps kan der ventes et reduceret areal til ny høst, vurderer rapporten.

Mod syd i Spanien, Portugal og Magreb-landene er der tale om den omvendte situation med fortsat tørke, og her er der brug for nedbør for at sikre fremspringen, før det optimale såvindue slutter midt i december.

I Grækenland blev en tør periode afløst af kraftigt regnfald mellem 7. og 15. november med 200 mm nedbør, som forårsagede lokale skader. Også Tyrkiet og Italien har oplevet tilsvarende vejrekstremer.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.