Agrocura: Gårde sælges langsomt - jordpriser kan falde

I tredje kvartal blev der omsat 6.355 hektar landbrugsjord i Danmark. Det har analysehuset Agrocura beregnet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge Agrocura svarer det til det næstlaveste niveau i 25 år. Kun i 2009 var niveauet lavere, siger cheføkonom Jens Schjerning, Agrocura.

Han forklarer, at mange landmænd er tilbageholdne med at sælge gården, når de aktuelt ikke kan få, hvad de forventer at trække ud som overskud. For mange landmænd er gården pensionsopsparingen - og de er derfor afhængige af overskud fra gårdsalget.

Mange bortforpagter i stedet eller tømmer eventuelt staldene, pointerer Jens Schjerning.

"Strategien er selvsagt ikke langtidsholdbar. Der er efterhånden ophobet en meget stor pukkel af gårde, som skal sælges, og når der på et tidspunkt går hul på den, kan man godt forestille sig, at priserne får yderligere et tryk nedad - måske til niveauet 120.000 kr. pr. hektar. Efter sådan et prisfald på 20 pct. vil det være langt lettere for de unge at få finansieret et køb - især, hvis erhvervets driftsindtjening samtidig er stigende," siger Jens Schjerning til Jyllands-Posten.

Aktuelt er jordpriserne 42 procent lavere end toppen i 2008.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.