Af Lars Henning Gammelvind, planteavlskonsulent, Velas
Markvanding sikrer det optimale udbytte i afgrøden ud fra det givne input. Derfor er markvanding et essentielt redskab til at mindske klimaaftrykket, primært når der fokuseres på aftrykket pr. enhed.
Tillige sikrer vi, at de tilførte næringsstoffer, der er givet ud fra givne normer, udnyttes fuldt ud, og den afledte effekt er en mindre risiko for udvaskning af overskudsnæringsstoffer fra rodzonen.
Markvanding sikrer bedre udnyttelse af næringsstoffer
Vejret er som bekendt ikke som i gamle dage, hvilket det formentlig aldrig har været. Vi har igen været igennem en vinter, der i flere perioder har været præget af at det ene lavtryk afløst af det andet med regnvejr og ikke sne, der jo hører vinteren til.
Vinteren 2022/23 har givet over 30 procent mere nedbør end klimanormalen, og marts 2023 har resulteret i dobbelt nedbør i forhold til normalen.
Når vinteren indeholder rigelig med overskudsnedbør, udvaskes de vandopløselige næringssalte fra primært de lettere jordtyper.
Markvandingen sikrer højere udbytter, og den afledte effekt heraf er en bedre udnyttelse af de tilførte næringsstoffer, hvilket mindsker klimaaftrykket.
Tabel 1 herunder viser med al tydelighed et mindre klimaaftryk pr. produceret enhed ved markvanding i forhold til ingen markvanding.
Tabel 1. Klimaaftryk pr. produceret enhed med og uden markvanding
Derfor er markvanding klimavenligt
• Markant fald i klimaaftrykket pr. produceret enhed
• Markant højere udbytter
• Mindre arealforbrug pr. produceret enhed
• Forbedret udbyttesikkerhed
• Forsikring mod unødigt tab af næringsstoffer
Relaterede artikler
Kommentarer