Derfor giver kvælstofprognosen kun 0-10 kg ekstra N

Ugen På Spidsen: Det har formentlig overrasket mange, at kvælstofprognosen 2020, på trods af de rekord store mængder nedbør, kun udløste et ekstra kvælstofbehov på 0-10 kg kvælstof pr. hektar. Der er dog en gangbar forklaring, skriver denne uges klummeskribent på Mark Plus.

Er sølle 10 kg ekstra kvælstof pr. hektar på lerjord et retvisende billede af, hvor meget kvælstof de rekordstore nedbørsmængder har fjernet fra jorden i denne vinter?

Ja. I hvert fald, hvis man skal tro Kvælstofprognosen 2020, og den plejer at være retvisende.

Kvælstofprognosen udarbejdes ved at tage N-min prøver på 135 marker fordelt over hele landet. Prøverne bliver taget i første halvdel af februar, og korrigeres for den mængde nedbør, der falder i resten af februar.

Kvælstofprognosen 2020 viser, at kvælstofbehovet på lerjord er 10 kg kvælstof større end normalt, mens det på finsand er 5-10 kg kvælstof større afhængig af, hvor i landet man bor. På grovsand skal der ifølge årets kvælstofprognose ikke tilføres mere kvælstof end normalt.

Har været lavere

Faktisk har kvælstofprognosen i tidligere år været lavere, end den er i år.

Der har nemlig været år, hvor gødningsplaner og gødningsregnskaber har skullet justeres med 15 kg ekstra kvælstof på visse jordtyper i nogle egne af landet.

Når årets kvælstofprognose i år ’kun’ har resulteret i, at der skal tilføres 5-10 kg ekstra kvælstof pr. hektar, så kan det ifølge Leif Knudsen, chefkonsulent hos Seges, skyldes, at gennemsnittet af N-min indholdet i de foregående 11 år har været faldende siden 2014.

Derudover kan det ikke udelukkes, at en mild vinter har resulteret i en større mineralisering af kvælstof, end der vil ske i en normal vinter.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.