Efterafgrøde-plan klar - se kortet

Miljø- og Fødevareministeriet vil til foråret haste en lov om obligatorisk efterafgrødeordning igennem, hvis opbakningen til den frivillige efterafgrødeordning svigter.

Hvis danske landmænd ikke har tilmeldt 145.000 hektar frivillige efterafgrøder senest 21. april 2017, vil Miljø- og Fødevareministeriet omgående indføre en obligatorisk efterafgrødeordning - uden kompensation - som kan sikre, at de manglende hektar efterafgrøder alligevel udlægges i 2017.

Det oplyser enhedschef Steen Bonde, NaturErhvervstyrelsen.

»Der vil i så fald skulle hastes en lovgivning igennem, så landmændene hen over sommeren ved, hvad der skal udlægges af efterafgrøder i august måned,« siger han.

»Det er vi nødt til af hensyn til dialogen med EU-Kommissionen om landbrugspakken. Derfor skal det her gerne blive en succes. Det er meget vigtigt, at alle tager udfordringen på sig.«

NaturErhvervstyrelsen forventer, at omkring 20.000 landmænd med jord i de udpegede områder skal så efterafgrøder. Det skal sikre, at Danmark nedbringer kvælstofudledningen med cirka 2.600 ton i de kommende to år.

Kortmateriale lagt frem

Et nyt kapitel i efterafgrødesagen er skrevet i denne uge, hvor Miljø- og Fødevareministeriet præsenterer kortmateriale og udkast til bekendtgørelse med alle detaljer om efterafgrødeordningen.

Det nye materiale betyder, at landmænd i hele landet nu kan se på kort, hvor og hvornår der kan søges om tilskud til den kommende ordning med frivillige efterafgrøder.

Dermed kan alle nu få et overblik over den allerede stærkt omdiskuterede og komplekse ordning, som landbrugskonsulenter forudser vil skabe kaotiske tilstande på rådgivningskontorerne til foråret, især fordi der skal søges ad tre omgange i en allerede presset periode.

Det er en problematik, Natur-Erhvervstyrelsen åbent vedkender sig.

»Vi er helt på det rene med, at ordningen er mere kompliceret og klart mindre fleksibel end dét, vi havde håbet på. Men det er dialogen med EU-Kommissionen, der er årsagen til, at vi har været nødt til at indrette ordningen, som den er. Sådan er realiteterne,« siger Steen Bonde.

Rækkefølgen bliver:

    1.    Områder med grundvandindsatsbehov åbner 1. februar
    2.    Områder med lav og gennemsnitlig retention (evne til at tilbageholde kvælstof) åbner 1. marts
    3.    De resterende områder i kystvandoplande med et indsatsbehov åbner 22. marts.

Selve ansøgningen foregår i Fællesskemaet 2017.

700 kr. pr. hektar

Kompensationen for de frivillige efterafgrøder bliver som ventet på 700 kr. pr. hektar.

Når der skal søges i tre runder, er det af gode grunde, mener han.

»De tre runder skal sikre, at vi både når op på det fulde antal hektar og også på den effekt, vi skal have. Ellers ville vi risikere, at folk lagde efterafgrøderne på steder, hvor det ikke giver den ønskede effekt.«

»Nu åbner vi først i grundvandsområderne og derefter i kystvandområderne. Alternativet til tre runder ville være en obligatorisk ordning, som vi helst vil undgå.«

Får straks besked

Der kommer til at gælde et først til mølle-princip inden for hver enkelt ansøgningsrunde.

Man søger via Fællesskemaet og får straks besked, om man er med.

Bordet fanger for de tilmeldte efterafgrøder 21. april 2017, både med hensyn til placering og omfang. Afvigelser vil udløse træk i kvælstofkvoten.

Det ændres der ikke på, oplyser Steen Bonde.

Bekendtgørelsen er i høring de næste to uger.

Se kort i stor version

Stor billedfil: Klik her for at se kortet i stor version.

Interaktivt kort, hvor du kan zoome ind på din bedrift (klik på "Målrettede efterafgrøder): Klik her for at komme til det interaktive kort.

 

Faktaboks

NaturErhverv vil stille op

  • NaturErhvervstyrelsen vil med en massiv informationskampagne bakke op om ordningen med frivillige efterafgrøder. 
  • Styrelsen er klar til at stille op ved møder med landbo- og familielandbrugsforeninger for at fortælle om ordningen.
  • Der vil løbende blive lagt informationer ud på styrelsens hjemmeside i ansøgningsperioden. Her vil landmænd og konsulenter kunne se, hvor langt man er nået i forhold til målet.
  • Der er også afsat penge til en konsulentordning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.