Fordobling i udgifter: Nye vandområdeplaner koster landmand 200.000 kr.

Det koster en gennemsnitlig landmand 200.000 kroner ekstra, hvis regeringens vandplaner gennemføres i hans område.

"Det har fuldstændig fatale konsekvenser for dem."

Sådan siger Torben Hansen, formand for SEGES planteavl, tidligere kendt som Videncenter for Landbrug, om de nye vandområdeplaner, som regeringen fremlagde sidste i december.

SEGES har beregnet konsekvenserne for vandområdeplanerne og fundet en bedrift ved Odense Fjord og beregnet konsekvenserne for ham.

Landmanden har 180 hektar og svineproduktion med 700 årssøer.

"Der er et tab på 200.000 kr. i dag i forbindelse med de restriktioner, der allerede er pålagt. Det vil give et yderligere tab på minium 200.000 med de drastiske konsekvenser, det får," forklarer Torben Hansen.

Ødelægger sædeskiftet

Omkostningen skyldes, at regeringens planer vil ødelægge landmandens normale sædeskifte i afgrøderne. Konsekvensen vil være, at landmanden kun vil kunne dyrke vårbyg og efterafgrøder, viser SEGES beregning. Hvis han vil fortsætte det nuværende sædeskifte med bla. hvede, så vil der kun være en tredjedel af landbrugsjorden tilbage. Resten skal tages ud af drift. Eller også skal landmanden dyrke vedvarende græs.

Eksemplet er ikke en gang det værste, melder Torben Hansen, men en gennemsnitlig bedrift. Odense Fjord er valgt af SEGES, fordi der er et meget stort vandområde, som dækker det meste af Fyn.  En million hektar over hele landet vil blive ramt af vandområdeplanerne, melder SEGES.

"Hvis de her vandområdeplaner bliver gennemeført, så betyder det, at i halvdelen af det danske areal, så får vi en voldsom nedsmeltning, når man på den måde reducerer yderligere dækningsbidraget," pointerer Torben Hansen.

Landbruget har allerede reduceret kvælstofudledningen markant - halvdelen siden 1990. Derfor, påpeger Torben Hansen, er en stor del af den resterende del af kvælstofudledningen fra naturen. Dermed bliver det ekstra tungt for landbruget at nå reduktionsmålene, som regeringen sætter sig.

SEGES vil føre kamp

Der er andre veje til at forbedre vandmiljøet, siger Ivar Ravn.

"Vi ved, at hvis man kunne få ålegræs til at brede sig i Odense Fjord, så har det en 5-6 gange så stor effekt," siger Ivar Ravn, direktør for SEGES Planteavl.

"Vi vil føre en voldsom kamp, politisk, juridisk og fagligt, for at få lavet de her vandområdeplaner om," siger Torben Hansen.

Emneord vandplaner

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.